Sređivanje priobalne zone u Bačkoj Palanci

3119

Odluka o donošenju plana detajne regulacije priobalne zone u Bačkoj Palanci, našla se pred članovima opštinskog veća na poslednjoj sednici. Dugo očekivano uređenje palanačke obale, zamišljeno je sa novim objektima u cilju razvoja sporta i turizma. 


Pored postojećih objekata, koji su u funkciji kajakaških i veslačkih klubova i koji se zadržavaju, planirano je da se u narednom periodu izgrade novi sportski objekti koji će svojim kapacitetom zadovoljiti potrebe korisnika prostora. Tu se pre svega misli na izgradnju regatne staze sa pratećim sadržajima (upravna zgrada, hangar za čamce, sudijski toranj, ugostiteljski sadržaji, tribine, inspekciona staza)

„Što se tiče razvoja turizma tu posebno treba naglasiti izgradnju novih objekata pre svega prihvatnog objekta – marine koja se nalazi uzvodno od mosta na Dunavu kao i hotela sa apartmanskim naseljem koji bi bio u blizini sportske hale i planiranog bazena“, rekao je izvestilac Nikola Lalić.

Svi ovi planirani sadržaji (nove saobraćajnice i komunalna infrastruktura) u potpunosti su prilagođeni činjenici da se u obuhvatu plana nalazi Park prirode „Tikvara“ na čijoj teritoriji važe režimi zaštite II i III stepena.

Na nacrtu plana prikazan je i planiran kružni tok, a južno od regatne staze nova saobraćajnica koja će ići do sportske hale, i još jedna koja će ići prema marini. Član opštinskog veća zadužen za saobraćaj, Milorad Paripović rekao je da po zakonu o saobraćaju, kružni tok nije moguće izgraditi na tom delu zbog graničnog prelaza kao i problema koji postoje sa teretnim saobraćajem. Izvestilac Nikola Lalić je dodao da su sva moguća rešenja koja su izneta u ovom planu, najoptimalnija i da nije moglo biti boljeg rešenja.

Predsednik opštine Branislav Šušnica kaže da je nakon više razgovora sa Ministarstvom omladine i sporta, odlučeno da će i država stati iza ovog projekta koji će Bačkoj Palanci doneti mnoge benefite.

[wonderplugin_slider id=9]

 

„U Bačku Palanku će dolaziti sve međunarodne selekcije u kajaku i kanuu koji se mogu takmičiti zahvaljujući novoj regatnoj stazi. Bačka Palanka ovakvim planom i projektom puno dobija, a samim tim što država staje iza njega, govori o ozbiljnosti i želji da se ovaj plan sprovede u delo“, izjavio je Šušnica.

S obzirom da je odluka o izradi plana doneta još 2009. godine, na njemu se radilo iscrpno gotovo 10 godina. Konačnu reč o donošenju ovog plana daće odbornici Skupštine opštine Bačka Palanka na narednoj sednici zakazanoj za sredu 18. aprila.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here