Deset pronalazaka za koje su zaslužne žene

0
310

Tokom istorije brojne žene na neprocenjiv način dale su doprinos svetu usprkos tome što su bile suočene sa polnom diskriminacijom.

Za različite izume bez kojih danas ne možemo zamisliti život možda niste ni znali da su „proizvodi“ ženskog uma.


 

1. Papirna kesa

Radnica u fabrici pamuka Margaret Najt 1868. godine izumela je papirnu kesu, ali muškarac pod imenom Čarls Anan pokušao je da ukrade njenu ideju i prvi je patentira. Najt ga je tužila i nakon duge pravne bitke pobedila i dobila patent za svoj pronalazak.

2. Lekovi za teške bolesti poput leukemije

Gertruda Elion sa svojim kolegom Džordžom Hičingsom izumela je neke od prvih lekova za teške i ozbiljne bolesti kao što su leukemija, SIDA i herpes. Elion i Hičings razvili su metodu koja je pomogla u revoluciji izrade lekova. Elion je takođe pronašla azatioprin, imunosupresiv zahvaljujući kojem su ljudi sa slabim imunološkim sistemom mogli da prime transplantovan organ,

3. Brisači na automobilu

Meri Anderson davne 1903. godine setila se kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipku s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu dana kasnije.

Сродна слика

4. Identitet pozivatelja i poziv na čekanju

Dostignuća u telekomunikacionim istraživanjima dr Širli An Džekson dovela su do izuma identiteta pozivaoca i poziva na čekanju.

5. Monopol

Elizabet Megi glavna je i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala „The Landlord’s Game“ i patentirana je 1903. godine.Резултат слика за monopol igrica

6. Solarno grejanje

Mađarica dr Maria Telkes odgovorna je za prvi sistem grejanja na solarnu energiju. Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. Godine 1940. razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grejanja za domaćinstva, a u realizaciji projekta pomogla joj je još jedna uspešna žena – arhitektica Eleanor Rejmond.

7. Ručni aparat za pravljenje sladoleda

Nensi Džonson je 1943. godine izumela prvi ručni aparat za pravljenje sladoleda.

8. Pivo

Iako sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo ko je zaista prvi proizveo pivo kakvo pijemo u današnje vreme, podaci do kojih su istraživanjima došli istoričari govore kako je to bila žena, tačnije žene. Naime, pre 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva. Bila je to veština koju su znale samo i isključivo pripadnice lepšeg pola.

9. Protivpožarne stepenice

Prve stepenice na spoljašnjoj strani zgrade, koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebalo da olakšaju evakuaciju, 1897. godine je izumela Ana Konli.

10. Pancir

I zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancir, izumela je žena. Njeno ime je Stehani Kvolek, a istraživanje koje je sprovodila za rezultat je imalo pronalazak materijala koji se koristi u njihovoj izradi. Izum je patentirala 1966. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here