Kako je moguće da je gorivo u Austriji i Nemačkoj jeftinije nego u Srbiji?

2350

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš postavio je danas pitanje ministarstvima energetike i trgovine Srbije kako je moguće da građani Srbije znatno skuplje plaćaju dizel gorivo nego građani u razvijenim zapadnim državama.

„Cena dizela u Austriji je oko 1,1 evro ili oko 130 dinara, dok je na pumpama Naftne industrije Srbije cena dizela dostigla 154 dinara za litar. Treba li podsećati da je životni standard u Austriji daleko, daleko veći nego u Srbiji, te da je u toj državi prosečna plata veća od 2.000 evra, dok je kod nas oko 450 evra.

„Dizel gorivo jeftinije je čak i u državama poput Nemačke i Danske, a tek o životnom standardu građana u tim zemljama ne treba trošiti reči“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da cenu goriva ne određuju samo različiti državni nameti, već i nivo konkurencije u maloprodaji i veleprodaji, postavlja se pitanje da li to znači da je u Srbiji na delu monopol najvećeg proizvođača i distributera goriva, Naftne industrije Srbije (NIS).

„Da li će država pomoći da se razbije monopol NIS-a, od čega bi nesumnjive i velike koristi imali građani i njihovi novčanici? Jer, u samoj Ruskoj Federaciji dizel gorivo košta 0,5 evra po litru“, naveo je Kostreš.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here