Rešen problem deponije smeća

Mesna zajednica Despotovo

1361

Savet Mesne zajednice Despotovo načinio je listu prioriteta, koju je dostavio lokalnoj samoupravi, kako bi se krenulo u njenu realizaciju.


– Tokom protekle godine, urađena je rasveta do kapele na seoskom groblju u dužini od 500 metara – kaže Zlatko Oliver, predsednik Saveta MZ Despotovo.

– Pored toga, uspeli smo da saniramo deponiju smeća, a zaposlen je i jedan radnik koji kontroliše ulaz i izlaz na nju. Da bi zaštitili javni put Bačka Palanka – Despotovo od izbacivanja smeća od strane vetra, urađena je brana od zemlje, na strani deponije koja je okrenuta ka javnom putu.

Tokom jeseni na deponiju se odlažu velike količine biljnog otpada, krompir, luk tako da smo prinuđeni da u tom periodu godine, angažujemo vozila „Komunalprojekta“ da nam pomognu oko raščišćavanja naslaga ovog otpada. Pored toga, uspeli smo da saniramo i deponiju građevinskog otpada i pretvorimo je u dečje igralište, tačnije u travnati sportski teren. Igrališe je osvetljeno, a tokom ove godine planiramo da postavimo golove za mali fudbal i koševe.

[wonderplugin_slider id=13]

 

Zdrava pijaća voda, decenijama je veliki problem Despotovljana

– Puštanjem u rad fabrike vode 2016. godine, problem zdrave pijaće vode smo uspeli koliko – toliko rešiti. Međutim, ostao je problem vodovodnih cevi koje su stare i dotrajale, tako da je često neophodno vršiti dezinfekciju vode.

Određeni problem, kada je pijaća voda u pitanju postoji tokom letnjih meseci, kada građani vodu za piće koriste za zalivanje bašta. U tom periodu godine, dnevna i noćna potrošnja su gotovo identične i iznose između 23 i 24 hiljade litara na sat. Iz tog razloga još jednom se obraćam građanima da više nego do sada povedu računa o korišćenju vode u pomenute svrhe, kako se svi zajedno ne bi suočili saozbiljnim poteškoćama – napominje Oliver.

O onome šta su planirali da urade tokom ove i narednih godina Oliver kaže: – U našem mestu, jedan od prioriteta svakako je izgradnja fiskulturne sale u OŠ „Braća Novakov“. Urađen je projekat kao i tehničkaž dokumentacija, a lokalna samouprava za ovu namenu izdvojila je 10 miliona dinara. Po projektu, da bi poslove na izgradnji sale do kraja završili, potrebno je nešto više od 40 miliona dinara.

Krajem juna, lokalna samouprava će u naše ime, konkurisati za dodelu sredstava na tenderu koji je raspisao Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Od ishoda ovog tendera, u mnogome će zavisiti početak radova na izgradnji fiskulturne sale.

Jedan od problema koji u Despotovu pokušavaju da reše je i rekonstrukcija, odnosno zamena kanalizacionih cevi. U ovom poslu problem predstavlja 140 do 150 praznih kuća od blizu 600 koliko ih je u ovom selu. U većem broju ovih kuća koje nemaju stanare, veoma je teško uvesti kanalizaciju, jer su njihovi vlasnici nezainetresovani za taj posao.

Kao malo selo u Vojvodini, ali i u Srbiji, Despotovo gotovo da nema  nezaposlenih.

– UDespotovu uspešno rade dve zemljoradničke zadruge „Agronom“ i OZZ „Despotovo“ koje zapošljavaju oko 80 radnika. Na Pilani radi petnaestak radnika, a u doo „Barvalo“ gde se proizvode ukrasi za torte namenjeni za izvoz, radi 30 – tak radnika. Osim toga u „Hepi beksu“ je uposleno 40 – tak radnika. „Hepi beks“ se bavi proizvodnjom kesa koje služe za pakovanje proizvoda poznatog robnog proizvođača iz Italije „Gucci“ – istakao je na kraju Oliver.

Rekonstrukcija vodovodne mreže

Jedan od trenutno najvećih problema Despotovljana je dotrajala vodovodna mreža izgrađena daleke 1972. godine, najzad će početi da se rekonstruiše. Tokom naredne nedelje trebalo bi da usledi zamena starih cevi novima, u dužini od dva kilometra. Nakon njihove rekonstrukcije, situacija u pogledu pijaće vode biće koliko – toliko poboljšana.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here