Odznel 3. ročník festivalu Keď si ja zaspievam (FOTO)

Účastníkov sprevádzal Orchestrík zo Selenče pod vedením Dr. Juraja Súdiho

710

Slovenský kultúrno-umelecký spolok Jednota zo Šídu zorganizoval 3. Festival slovenských ľudových piesní pre deti Keď si ja zaspievam.


Tento mladý festival prebiehal sobotu 21. apríla 2018 v sieni SKUS Jednota v Šíde. Zúčastnilo sa ho 18 mladých interpretov vo veku 5 až 15 rokov. Cieľom festivalu je zachovávať slovenskú ľudovú pieseň a pestovať národné povedomie u detí a pripraviť ich na dalšie, podobné podujatia vo Vojvodine.

Prítomné obecenstvo v sieni SKUS Jednota si vypočulo predstaviteľov slovenských spolkov a Miestnych odborov Matice slovenskej zo Starej Pazovy, Erdevíka, Bingule, Lugu, Dobanoviec, Šídu, ako i z Iloka a Radoša z Horvátska. Účastníkov sprevádzal Orchestrík zo Selenče pod vedením Dr. Juraja Súdiho. Týmto Selenčania pokračovali v spolupráci s organizátorom podujatia – Slovenským kultúrno-umeleckým spolkom Jednota v Šíde.

Pri tejto príležitosti hostitelia blahoželali k dvojitému jubileu choreografky Ruženy Červenskej zo Starej Pazovy, ktorá ako choreografka pracovala aj s tanečnou skupinou v Šíde. Okrem početného obecenstva, toto podujatie svojou prítomnosťou poctili aj vzácni hostia: predseda Matice slovenskej v Srbsku Ján Brtka, predsedníčka NRSNM Anna Tomanová-Makanová, zástupca predsedu Obce Šíd Zoran Semenović, predseda Výboru pre kultúru NRSNM Ján Slávik, predstavitelia slovenských spolkov zo Sriemu a hostia zo Selenče.

Organizáciu festivalu, ktorý nie je súťažného charakteru, podporil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí a darčeky pre účastníkov zabezpečili MSS a NRSNM. Ako sprievodné podujatie festivalu bola zorganizovaná výstava obrazov insitného umelca Jána Šustera zo Šídu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here