Istraživali smo: Zašto još uvek nije rešen problem izlivanja fekalija u Mladenovu?

2172

MLADENOVO: Problem sa izlivanjem otpadnih voda u Mladenovu još uvek nije rešen iako je fabrici za reciklažu PET ambalaže, „Greentech“ naloženo da do 1. marta ove godine osposobi prečišćivače, a otpadni materijal ne ispušta u seosku kanalizaciju.


Začepljenje pumpe u glavnoj crpnoj stanici otpadnih voda – trenutno stanje.

Da podsetimo, polovinom februara, meštani Mladenova protestvovali su zbog ponovnog izlivanja fekalne kanalizacije. Na samo nekoliko metara udaljenosti nalaze se kuće, a na mestu gde se sad nalaze fekalije, nekad je bila trava na kojoj su se deca igrala.

Nadležni su vrlo brzo ustanovili da su uzrok otpaci od reciklaže koji izbacuju iz sistema, zaguše, obe pumpe koje rade u sistemu fekalne kanalizacije. Zato dolazi do prelivanja otpadnih voda. Sredinom februara održan je sastanak opštinskog rukovodstva sa predstavnicima „Grinteha“ i „Komunalprojekta“.

 

Zaključci ovog sastanka su:

  • Da do 01. marta 2018. „Greentech“ osposobi proces prečišćavanja i ne upušta ostatke materijala iz proizvodnje u kanalizacioni sistem.
  • Da „Greentech“ otpad nastao u procesu proizvodnje kontrolisano deponuje na gradsku deponiju.
  • Da „Greentech“ otpad koji je deponovan neposredno u zoni sanitarne zone izvorišta ukloni na propisno ostojanje dato u projektnim uslovima.
  • Da se u što kraćem periodu izvrši odmuljivanje recipijenta i stavljanje istog u punu funkciju adekvatnom mehanizacijom.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Od datog roka prošlo je gotovo dva meseca, a kanalizacija se u međuvremenu izlila još dva puta. Meštanin Mladenova Nemanja Hergotić za BaP vesti kaže da je smrad nepodnošljiv, da se u takvim uslovima više ne može živeti i da će u svojoj nameri da skrenu pažnju na ovaj problem ići do kraja pa makar i blokiranjem puteva.

„Mi planiramo početkom sledeće nedelje da uputimo dopis ministru za zaštite životne sredine Goranu Trivanu i inspekciji zaštite životne sredine u Beogradu jer ovde u Bačkoj Palanci više nemamo sa kim da razgovaramo. Mi smo tako to shvatili da nadležni ovde žmure na naše probleme. Mi smo rešeni da u ovome istrajemo do kraja. Ako ne bude nikakvog odgovora ni od ministarstva mi ćemo blokirati puteve tačnije prilaz firmi Greentech“, rekao je Nemanja.

On dodaje da radnici iz „Greentecha“ sami podižu šaht kad dođe do začepljenja i da je smrad nepodnošljiv. Na samo 20 metara od tog mesta igraju se deca, a kada se voda malo povuče, ostaje mulj koji takođe smrdi.

Direktor JKP „Komunalprojekt“ Aleksandar Bogunović u svom saopštenju navodi da je ovo preduzeće u više navrata intervenisalo i uklanjalo vodu iz sistema kao i izlivenu u okolini pumpnih postrojenja te je više puta pismeno upozoravao i „Greentech“ kao i nadležne inspekcije o problemima koji nastaju i mogućim posledicama.

Na pitanje ko je nadležan da se ovaj problem u potpunosti reši, Bogunović navodi: „Sa jedne strane sama kompanija koja u svom logotipu nosi naziv i simbol ekologije je dužna da se pridržava zakonske regulative kada je u pitanju zaštita životne sredine kao i da bude nosilac i promoter društveno odgovornog ponašanja prema lokalnoj zajednici u kojoj deluje, a sa druge strane, mehanizmi kontrole su inspekcijske službe“.

Stupili smo u kontakt sa fabrikom „Greentech“, i iz njihovog sedišta u Novom Sadu dobili saopštenje u kojem se navodi da se na rešavanju ovog problema radi i da su oni u stalnom kontaktu sa lokalnom samoupravom i JKP „Komunalprojektom“, „kako bi se eventulni problemi rešavali na dnevnom nivou“.

„U okviru fabrike je izgrađeno postrojenje za tretman otpadnih voda u koje je uloženo 350.000 eura. U fazi smo proširenja tehnološkog procesa proizvodnje i paralelno radimo na unapređenju u procesu tretmana otpadnih voda.

Dana 07.03.2018. godine održan je sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave, na kom je „Greentech“ doo obavestio prisutne da su u postrojenju za tretman otpadnih voda instalirane dodatne pumpe kako bi mehančiki tretman otpadnih voda bio još efikasniji.

Krajem aprila „Greentech“ doo je u postrojenje za tretman otpadnih voda instalirao novo parabolčano sito, koje omogućava da otpadne vode imaju maksimalan mehanički tretman. Naredni sastanak sa predstavnicima Opštine Bačka Palanka, Mesne zajednice Mladenovo, JKP „Komunalprojekt“ i „Greentech“ doo je planiran za sredinu maja 2018. godine“, stoji u saopštenju.

[wonderplugin_slider id=13]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here