Pojačane kontrole na granicama zbog pojave afričke kuge svinja u Mađarskoj

622

U susednoj Republici Mađarskoj je kod divljih svinja zabeležen prvi slučaj zarazne bolesti afrička kuga svinja.


Ministarstvo poljoprivrede Srbije je zbog toga uvelo pojačane mere kontrole i nadzora na graničnim prelazima i farmama koje će sprovoditi u saradnji sa veterinarskim inspekcijama, graničnom policijijom i Upravom carina, u cilju sprečavanja pojave te bolesti i u našoj zemlji.

U Upravu za veterinu Republike Srbije danas je stiglo obaveštenje o tome da je u susednoj Mađarskoj zabeležen prvi slučaj bolesti afričke kuge svinja. Naime, kako piše u zvaničnom saopštenju Ministarstva poljoprivrede, nadležni organ za poslove veterinarstva i bezbednosti hrane Mađarske je po obaveštenju Evropske unije i Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE), obavestio srpsku Upravu za veterinu da je ponuta zarazna bolest registrovana kod divljih svinja.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Zabrana uvoza i tranzita hrane životinjskog porekla iz Mađarske

Da bi se sprečilo unošenje uzročnika te bolesti na područje Srbije, a na osnovu Zakona o veterinarstvu i Naredbe o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja zarazne bolesti afričke kuge svinja (Pestis Suum Africana) u našu zemlju, na snazi je mera zabrane uvoza i tranzita svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Mađarske u Srbiju.

Zajednička akcija ministarstva, inspekcija i carine

U saopštenju se dodaje da će u narednom periodu biti preduzete sve zakonom propisane mere od kojih je trenutno najznačajnija potpuna kontrola unošenja hrane životinjskog porekla iz Republike Mađarske. Ta meru će Ministarstva poljoprivrede zajednički sprovoditi sa Graničnom veterinarskom inspekcijom, Veterinarskom inspekcijom, Upravom carina i Upravom granične policije.

Dodaje se i da će Veterinarska inspekcija u predstojećem periodu pojačati nadzor nad prometom hrane životinjskog porekla na svim mestima gde se uobičajeno obavlja promet te vrste hrane.

Sprečiti bilo kakav kontakt domaćih i divljih svinja

Resorno ministarstvo, takođe, upozorava potrošače da ne kupuju hranu životinjskog porekla na mestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije i naglašava da će veterinarske stanice i instituti će u saradnji sa veterinarskom inspekcijom, obavljati intezivan (aktivan i pasivan) nadzor farmi svinja da bi se podigao nivo preventivnih i biosigurnosnih mera i sprečilo eventualno unošenje virusa afričke kuge svinja u populaciju domaćih svinja.

Na kraju saopštenja se apeluje na odgajivače svinja da u cilju sprečavanja pojave bolesti, najvažnije sprečiti bilo kakav kontakt sa divljim svinjama, što se naročito odnosi na lovce, ljubitelje prirode i druga lica koja posećuju lovišta ili prirodu u inficiranim državama.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here