Jedinstveno selo u Srbiji – ima 36 stanovnika nema školu ni prodavnicu, ali ima muzej

Selo opstaje na ovom broju stanovnika još od sedamdesetih

0
1100

Češko selo meštani još zovu Fabijan, po starom imenu. Ima svega 36 vremešnih stanovnika. Pripada banatskoj opštini Bela Crkva i već 200 godina u njemu žive većinom Česi. Češko selo je jedino selo u Srbiji gde Česi žive kao većina.


Pre Prvog svetskog rata tu je živelo više od 200 potomaka čeških kolonista. Danas ih malobrojnost ne sprečava da budu čuvari tradicije i centar okupljanja ove nacionalne manjine u Vojvodini.

Selo opstaje na ovom broju stanovnika još od sedamdesetih. Jedan mladi bračni par iz Smedereva nedavno se doselio, a ima i nekoliko prinova u porodicama starosedelaca i tako selo živi još uvek.


Škola im ne radi od 1974. godine i uz pomoć Ambasade Češke u toj zgradi napravljen je Etno-muzej sa idejom očuvanja češkog identiteta. Kada je Noć muzeja ovde svraćaju čak i studenti iz Češke.

Svake subote dolazi učiteljica, inače poreklom iz Češke, koja trenutno živi u Beloj Crkvi, te u Domu kulture drži časove češkog jezika za nekolicinu učenika.

Kako selo predstavlja svojevrsnu oazu mira sa nedirnutom prirodom, leti ga tradicionalno pohode i izviđači iz Češke, ali i mladi avanturisti iz naše zemlje i regiona. Poznato je i po manifestaciji „Paprikašijada“, kada se krčka nekoliko desetina kotlića sa dobro oljućenom piletinom. Sve ostale dane Češko Selo tihuje, ljudi se bave poljoprivredom i čekaju da zima prođe.

„Češka beseda“ izdala je knjigu „Nekad i sad“ na srpskom i češkom jeziku, koja svedoči o dolasku ovog naroda pre 200 godina u Vojvodinu i njegovog života do danas. Češki kolonisti koji su krenuli iz Kultne Hore prvo su stigli u Rumuniju, a jedan deo naselio je tadašnji Fabijan. Od Austrougarske tada su dobili 255 lanaca zemlje, krave i konje.
U mestu postoje samo tri ulice nazvane po bitnim ličnostima češke istorije – Tomaša Gariga Masarika, Jana Husa i Vaclava Havela.

Masarik je bio borac za samostalnost Čeha i Slovaka i prvi predsednik Čehoslovačke. Jan Hus je bio češki sveštenik i filozof, prvi reformator katolicizma.Vaclav Havel bio je pisac, disident i prvi predsednik Čehoslovačke posle pada komunizma.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here