Pozorišna predstava „Stvar izbora ili zašto slušam Marčela“

0
1116

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u sklopu projekta „Ko to ište pozorište“, 4. maja pokloniće Gimnaziji 20. oktobar u Bačkoj Palanci predstavu Teleport teatra „Stvar izbora ili zašto slušam Marčela“.


Kako je za Svetski dan pozorišta 27. marta iskazano veliko interesovanje Bačkopalančana za pozorište i izvođenje kvalitetnih profesionalnih komada, FEP je osetio potrebu za stvaranjem kontinuiteta u kulturnoj ponudi grada, te je „Stvar izbora ili zašto slušam Marčela“ prva u nizu profesionalnih predstava koja će se zahvaljujući FEP-u odigrati u Bačkoj Palanci.

Ovim projektom FEP želi da pomogne u kreiranju kvalitetne scene u Bačkoj Palanci, ali i u stvaranju pozorišne publike, svih uzrasta. Priređivanjem kvalitetnih i aktuelnih predstava namenjenih podjednako svim uzrastima stvara se nova pozorišna publika i ispituju i istražuju njene potrebe.

Tokom 4 meseca trajanja projekta odigraće se po jedna predstava za decu i za mlade, kao i dve predstave za odrasle. Pre i posle igranja predstave vršiće se istraživanje koje će ispitati strukturu i potrebe bačkopalanačke publike. Istraživanje i zaključci ovog projekta biće prezentovani u okviru 24. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade 23. avgusta 2018. godine.

Autorski projekat Uroša Mladenovića, nastao u produkciji Teleport teatra i Kulturnog centra Paraćin, „Stvar izbora ili zašto slušam Marčela?“ bavi se odrastanjem i namenjena je prvenstveno srednjoškolcima. Trenutak kada mladi napuštaju svoje male gradove i biraju svoj put, nosi sa sobom puno neizvesnosti, dilema, različitih uticaja i odluka.

Predstava „Stvar izbora ili zašto slušam Marčela“ na kreativan način tretira emocionalni i kognitivni izazov koji stoji pred adolescentima u trenutku njihovog životnog raskršća – na pragu samostalnosti i odvajanja od porodice. Jezikom koji je blizak mladima, songovima koji su već u ušima mlade publike, mladi glumac uz gitaristu kao partnera na sceni, provocira samopercepciju onih koji su pred izborom: ščepati život u vlastite ruke ili prepustiti se letargiji, kaže se u najavi.

U gradu bez pozorišta, FEP je jedina organizacija koja već 24 godine približava pozirište i kulturu mladim Bačkopalančanima, podstiče kreativnost, ljubav prema umetnosti i stvaralaštvu. U svoj rad uključuje veliki broj mladih i dece iz Bačke Palanke, okolnih mesta, ali i regiona. Festival je dobitnik mnogih prestižnih nagrada za svoje stvaralaštvo u oblasti kulture i ekologije.

Uzimajući u obzir iskustvo i tradiciju, koji su osnovni pridevi naše organizacije, preuzimamo odgovornost za preispitivanje kulturne ponude našeg grada, u nedostatku adekvatnih institucija usmerenih ka rešavanju ovog problema.

24. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci održaće se od 23. do 26. avgusta pod sloganom „Maštu na vlast“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here