Šveljo: Modom izrazite sebe, svoj karatker i predstavite se svetu

1586

„Tako je jednostavno biti drugačiji a opet ostati svoj“

Srđana Švelju Bačkopalančani bliže su upoznali pre tačno godinu dana na „Đinđuveraju“ sajmu unikatno ručno rađenog nakita. Ovaj modni stilista iz Novog Sada družio se sa posetiocima sajma stilizujući ih na licu mesta u šarenoj ulici sajma. Šveljo svoj kreativni duh iskazuje i u njegovoj priči zvanoj FUN FUN, a nju će putem modne revije predstaviti na „Đinđuveraju“  12. maja u samom centru grada, gde će sajam i biti stacioniran, s početkom u 17 časova.

Srđan Šveljo Foto: Privatna arhiva

-S obzirom na to da ste i prošle godine sarađivali sa „Đinđuverajem“ šta bi ste rekli o takvoj vrsti saradnje, jer, u pitanju je sajam nakita?
Drago mi je kada se desi neki poziv i saradnja sa nekim lepim manifestacijama van Beograda, Novog Sada. Sve što ima veze sa modom pa i modnim detaljima koje neko pravi divna je stvar za promociju tog rada, ali i grada u kojem se sve dešava pa je samim tim i ovaj događaj odlična prilika za Bačku Palanku i kreativce koji žive u njoj. „Đinđuveraj“ je divna ideja i drago mi je da se svake godine ta priča širi i dobija neke nove segmente.

-Proteklog sajma ste na ulici Bačke Palanke stilizovali građane na licu mesta, pa, recite kakav su modni utisak oni ostavili na Vas?
Uvek sam oduševljen onim što vidim u nekim manjim mestima pa tako su i vaši sugrađani ostavili na mene lep utisak svojim izgledom, opuštenim pristupom svemu što se dešavalo tog dana. Bez obzira što je sve ono što sam doneo za styling prešareno, pomalo uvrnuto i možda su u startu imali malu zadršku ali ubrzo smo našli zajednički jezik a to je igranje modom i svim onim što je prati, pa makar to bilo i na trenutak!

Detalj sa prošlog Đinđuveraja

-Ovog puta na „Đinđuveraju“ gledaćemo Vašu reviju linije koju ste sami dizajnirali, u pitanju je FUN FUN priča, kako bi ste je opisali?
Ja se više bavim redizajnom nekih starih jeans komada i neke segmente mojih kolaža štampam za sada na majicama. FUN FUN odavno postoji kao ideja i u poslednje vreme sam spakovao pod to ime @funfunart sve ono što ja pravim svojom rukom od kolaža do te neke redizajnirane garderobe. FUN FUN je veseo, hrabar, otkačen i kroz njega kao i kroz svoje stajlinge pokazujem koliko je jednostavno biti drugačiji a opet ostati svoj.

„Grace & Heroes”, Foto. Dnevnik

-Šta dizajner a šta stilista u Vama poručuju kroz te dve delatnosti, govore li istu priču?
Kao što sam napomenuo sebe nikako ne bih svrstao u dizajnere ali eto tu sam negde u modi svojim radom, više stajlingom. Od kada znam za sebe govorim istu priču, borim se protiv uniformisanosti, promovišem modnu slobodu i da ljudi shvate kroz moj rad da modom mogu da izraze sebe, svoj karakter i da više kažu svetu o sebi. Bez obzira što za to u Srbiji treba hrabrost pa je mnogima lakše da budu deo iste gomile ipak verujem u to što radim, a posebno u moć krpica koje nosimo. Pričam i o tome da nije novac presudan za stil već i ideja i poigravanje detaljima.

-Šta je lakše od ta dva?
Meni ništa što radim nije teško pa tako i sve što se tiče mode radim iz ljubavi i s ljubavlju, potpuno posvećen i sretan dok se zabavljam modom.

-Šta je ono što nedostaje muškoj modi danas?
Muška moda je uvek bila zapostavljena u odnosu na žensku iz razloga što su žene bolji potrošači krpica i zato je sve usmereno ka njima, ceo modni biznis. Mada se i to menja , poslednja decenija je pokazatelj koliko su i muškarci postali interesantni kao konzumenti mode pa vidimo sve više i brendova i dizajnera koji zaista ulažu trud i sjajnim idejama pristupaju muškoj modi. Ono što joj nedostaje ovde su možda malo hrabriji muškarci koji će da je nose!

-Ko je modno smeliji danas, muškarci ili žene?
Žene su oduvek bile smelije u našoj sredini da izraze sebe kroz modu. Sećam se osamdestih i devedesetih čak tada je bilo smelijih muškaraca u tom smislu, vremenom su se pritajili i strah od sredine , mogućnost da će ih neko na ulici prozvati, napasti zbog različitosti učinila je svoje. Ali verujem u nove mlađe generacije i baš iz tog razloga i zbog njih postoji moja priča HEROES

Serebia Fashion week
Datum:April 25.2018.
Rubrika: Novosadska,magazin
Mesto: Novi Sad
Foto: Filip Bakic©

-Evo, završen je deseti jubilarni Serbia Fashion Week u Novom Sadu, Vi ste tom prilikom predstavili 25 mladih dizajnera muške mode, kakvi su utisci nakon što se sve sleglo?
Sretan sam i zadovoljan , to je priča koja ima koncepti i na kojoj sam dosta radio. Ovaj put inspiracija mi je bila jedna od najvećih modnih i POP ikona Grace Jones . U njenu slavu ali i kao dobrošlicu na EXIT smiksao sam ovu reviju i predstavio tu novu mušku modu koju ću nadam se viđati i na ulicama naših gradova!

-Sada posle jubileja SWF kako ga vidite i gde vidite njegovu budućnost?
Pa SFW je izrastao u veliki svetski događaj i svaka sledeća priča vezana za njega je ozbiljan izazov ali ne sumnjam da će Svetlana Horvat i njen tim svaki put uspeti da iznenade novim idejama, novom modom i novom pričom koja će predstavljati našu zemlju daleko i široko!

[wonderplugin_slider id=21]

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here