Treninzi za oko stotinu mladih poljoprivrednika ove godine u Selenči

643

Treninzi za stotinu mladih poljoprivrednika i organskih proizvođača iz Srbije i Bosne i Hercegovine biće održani od 16. aprila do 1. novembra u Centru za organsku proizvodnju u Selenči.

Ovi treninzi, najveći u ovom delu Evrope, organizuju se u okviru međunarodnog projekta „Podrška aktivnom socijalnom uključivanju i osnaživanju mladih kroz razvoj centra za učenje u oblasti eko proizvodnje“, čiji nosilac je Centar za organsku proizvodnju iz Selenče.

Mladi poljoprivrednici koji se već bave ovom vrstom poljoprivrede ili nameravaju da pokrenu organsku proizvodnju edukovaće se prema obrazovnoj šemi Farmerske škole FSS (Farmer Field School) i Poslovne škole (Business field school BFS), koja podrazumeva teorijsko i praktično učenje, eksperimentisanje i upotrebu novih tehnologija i inovacija, kako bi se unapredile njihove veštine i znanja.

Znanje i praktično iskustvo u organskoj proizvodnji preneće im stručnjaci i edukovani treneri, odnosno mentori. Treninzi u Selenči kroz koje će proći poljoprivrednici iz Bosne i Hercegovine i Srbije sastojaće se od dva segmenta – poljoprivredne proizvodnje i preduzetništva.

Kada je o poljoprivrednoj proizvodnji reč, oblasti koje će se proučavati u školi za farmere su osnove agroekologije, osnove biljne proizvodnje, biobašte, pčelarstvo, poljoprivreda i ruralni razvoj itd.

Takođe, mladi poljoprivrednici učiće o pravnim oblicima preduzetništva sa naglaskom na poljoprivredu, ekonomskoj analizi poslovanja, troškovima, cenama, mogućnostima finansiranja startapova, poreskim pitanjima, tržištu, mogućnostima organizovanja, subvencijama… Celovit preduzetnički pristup, uz znanja o organskoj proizvodnji, omogućiće im razvoj sopstvenih inicijativa i poslova i bolje uslove za ostanak i život u ruralnim područjima.

Obučeni mentori preneće mladim poljoprivrednicima iz BiH i Srbije znanja o principima organske proizvodnje, iskustvima farmera iz Češke, Slovačke i Mađarske, te evropskom zakonodavstvu.

Projekat finansira Višegradska grupa (V4), a jedna od najznačajnijih aktivnosti je formiranje zajedničkog Centra za učenje u oblasti eko proizvodnje u regionu Zapadnog Balkana i Moldavije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here