Trovanje hranom oko 30 osoba izazvano konzumiranjem torte

2356

BAČKA PALANKA: U toku prvomajskih praznika, u periodu između 01.05. i 03.05. na odeljenje SHMP i službe opšte medicine Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ javilo se
oko 20 pacijenata sa sličnim simptomima, visoka temperature, česte „prolivaste“ stolice,
malaksalosti, povraćanja …

Kako saznajemo od epidemiologa dr Mirjane Valan kod svih pacijenata se radi o trovanju hranom koja je izazvana konzumiranjem hrane domaće radinosti. U ovom konkretnom slučaju radi se o konzumiranju torte, domaće izrade od termički neobrađenih jaja. Ukupno je obolelo oko 30 osoba iz Bačke Palanke i Novog Sada, ali se nisu svi javili lekaru, zbog blaže kliničke slike.

Saveti za postupanje sa namirnicama

„Kako bi predupredili ovakve pojave, savet je da se namirnice životinjskog porekla obavezno termički dovoljno obrade, upotrebu sirove hrane životinjskog porekla svesti na minimum. Nakon kuvanja pravilno čuvati namirnice, da ne dođe do unakrsne kontaminacije sa termički neobrađenom hranom. Kuvanjem se uništavaju bakterije, ali ne spore i toksini koji su se izlučili u hranu koja je spremana i čuvana u nehigijenskim uslovima.

Voće i povrće prati dovoljno dugo čistom tekućom vodom, oštećene i plesnjive proizvode baciti. Namirnice kupovati kod poznatih dobavljača i objektima koji su čisti, uredni i namenjeni toj svrsi. Obavezno proveriti rok trajanja i deklaraciju proizvoda. Kupujte samo sveža jaja u ambalaži na kojoj se vidi ime proizvođača, klasa i rok upotrebljivosti i izbegavajte napukla ili prljava jaja. Pravilno (u frižideru ) čuvati sve lako kvarljive namirnice.“ – izjavila je za BAP VESTI epidemiolog Mirjana Valan.

Dr Mirjana Valan

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here