Nova zanimanja – livački kalupar i operater osnovnih građevinskih radova

651

Osmi razred osnovne škole na kraju ove školske godine, prema prvim statistikama, završiće 71.661 učenik dok u srednjim školama ima mesta za 76.064 đaka.


Preko te kvote u 60 škola u ukupno 63 odeljenja ima mesta za 1.260 učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Prijavljivanje učenika za upis u IT odeljenja počinje danas i traje do 14. maja.

U gimnazijama ima 19.062 mesta. Kako se navodi, u četvorogodišnjem školama ima mesta za 60.640 učenika, u trogodišnjim 16.106, za dvogodišnje školovanje 242 i jednogodšnje 306 mesta. U dualnom modelu obrazovanja ima 3.507 mesta u oko 120 odeljenja.

Za školsku 2018/2019. godinu Ministarstvo prosvete pripremilo je više novih obrazovnih profila, a neki od profila koji su ranije bili ogledni sada su u redovnom sistemu, kaže se u saopštenju.

Biće uvedeni novi profili: elektrotehničar za informacione tehnologije, tehničar za lovstvo i ribarstvo, tehničar grejanja i klimatizacije, livački kalupar, brodomonter, elektromonter mreža i postrojenja, operater osnovnih gradjevinskih radova, operater u prehrambenoj industriji, cvećar – vrtlar, elektrotehničar računara i elektrotehničar energetike.

Uvode se i profili: vozač motornih vozila, tehničar drumskog saobraćaja, turističko-hotelijerski tehničar, građevinski tehničar i tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina.

Obrazovni profil turističko-hotelijerski tehničar zameniće dosadašnji profil turistički tehničar, obrazovni profil gradjevinski tehničar zameniće profil gradjevinski tehničar za niskogradnju, dok će obrazovni profil tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina zameniti dosadašnji profil tehničar za kompjutersko upravljanje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here