Mili Bože KRPELJA velikoga

BLOG: Širom otvorenih očiju

961

U Srbiji više nema iznenađena, čak ni kad su zdravstvene usluge u pitanju. Ipak vrljajući po internet portalima, uvek naiđem na nešto novo i u državi Srbiji, one vesti koje vas toliko razbesne i rastuže da se na kraju valjate od smeha, ali od muke.


„Ministarstvo zdravlja uputilo je dopis svim domovima zdravlja, a u kojem navodi koje sve mere treba da preduzmu u slučaju uboda krpelja, uz jasne instrukcije da svako ko se obrati domu zdravlja mora biti primljen“. (izvor: Informer).

Čekaj, šta? Upustvo koje sve mere treba da preduzmu u slučaju uboda krpelja? Svako ko se obrati domu zdravlja zbog ujeda krpelja mora biti primljen? Pa sad jedino razumno što mi pada napamet jeste da ti koji su pacijente vratili nisu bili na času kad se to učilo. Ili na časove medicinske škole uopšte nisu ni išli. Kako je to moguće? Jao da, ima i ona lažna doktorica koja je godinama lečila decu bez da je završila medicinski fakultet. Ako može to da biva u zemlji šljiva i nazadnjaka, onda može i medicinska sestra da ne zna kako se vadi krpelj. Jer šta je krpelj, samo vam pije krv. To nije ništa koliko su nam se već krvi napili.

Susret sa krpeljom bi možda bio tragedija za tamo nekog finog Italijana turistu, tako svilenog i sređenog, nenaviknutog na travuljagu do kolena. Ali mi ovde smo navikli da nam sisaju krv pa krpelja otresemo ko od šale i teramo dalje. Zna to i medicinsko osoblje pa se i oni opustili. Ja evo ne znam drugo objašnjene za ovaj dopis ministarstva.

Strah me je ipak da je u našim domovima zdravlja sve više onih koji pojma nemaju ni posekotinu da saniraju, uz svo dužno poštovanje ostalima koji su svom poslu maksimalno posvećeni. Takvi su u manjini. Hajde što sekretarice državnih funkcionera mogu dobiti posao preko veze i šalteruše ceo dan da lakiraju nokte, ali od njihovog mozga (ako ga imaju) ne zavisi ljudski život, bar se nadam da je tako.

U svakom slučaju, ako je Ministarstvo zdravlja već krenulo da šalje saopštenja i upustva domovima zdravlja, mogli bi proslediti tekst Hipokratove zakletve. Ili na primer uputstva „Kako biti ljubazan prema pacijentu“, „Šta uraditi kad pacijent stigne u ambulantu“.

Ona šaka jada kvalitetnih lekara i drugog medicinskog osoblja kojima nikakva uputsva nisu potrebna i koja bi mogla da održi dobro predavanja istom tom Ministarstvu, mogu samo da begaju odavde.

Dok im ne isisa krv ovaj domaći krpelj.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here