Nagrada „Evropa nostre 2018.“ za Tvrđavu Bač

1174

NAGRADA EVROPSKE UNIJE ZA KULTURNO NASLEĐE / NAGRADA EVROPE NOSTRE 2018. ZA TVRĐAVU BAČ

Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture obavestilo je javnost da je projekat konzervacije Tvrđave Bač dobio Nagradu Evropske unije za kulturno nasleđe / Nagradu Evrope Nostre 2018.

Nagrada je dobijena u Evopskoj godini kulturnog nasleđa 2018, u velikoj konkurenciji, što ovom postignuću daje još veći značaj.

[wonderplugin_slider id=26]

 

„Ovaj projekat je izuzetan primer očuvanja nasleđa, baziran na interdisciplinarnosti i saradnji. Da bi se ovo postiglo, lideri projekta su iskoristili evropske izvore za istraživanja i obavili potrebna prethodna ispitivanja, što je dovelo do primene odgovarajuće strategije upravljanja. Stalno se ulaže napor da se pažljivom konzervacijom očuvaju aspekti ostataka tvrđave. Pored toga, postoji jaka obrazovna komponenta, važna za ceo region“ – navodi se u obrazloženju žirija.

[wonderplugin_slider id=27]

 

Na ovaj način, pored Pokrajinskog zavoda, kao inicijatora i nosioca Projekta (autor dr Slavica Vujović) dato je priznanje i Opštini Bač, osnivaču Fonda „Vekovi Bača“ (danas Muzejska jedinica „Vekovi Bača“ u sastavu NB „Vuk Karadžić“), Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, za istraživanja materijala i edukaciju i Muzeju Vojvodine koji je uradio postavku arheološkog materijala (autor Nebojša Stanojev).

Imajući u vidu ove, ali i druge partnere, institucije podrške i prijatalje, osmišljen je moto Nagrade „Ujedinjeni do nove vrednosti“ – navodi se u saopštenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

[wonderplugin_slider id=28]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here