Naučnici na tragu leka za prehladu

516

Britanski naučnici veruju da su na tragu načinu koji bi mogli da primene u borbi protiv obične prehlade, pri čemu se ne bi fokusirali na uništenje virusa koji ima stotinu verzija, već na lečenje tkiva domaćina.


Infekcija ili zaraza nekim virusom podrazumeva štetan prodor i multiplikaciju nekog biološkog agensa (mikroorganizma) u telu domaćina, čija je posledica bolest tkiva domaćina.

Domaćini se protiv infekcije bore koristeći svoj imuni sistem. Sisari na zaraze reaguju urođenim odgovorima, a često je reč o upalama i adaptivnim imunim odgovorima. Pošto inficira organizam domaćina, uzročnik infekcije njime se koristi da bi se razvijao i razmnožavao na domaćinovu štetu.

[wonderplugin_slider id=22]

 

Britanski naučnici laboratorijskim testiranjima su blokirali ključan protein (enzim) u telesnim ćelijama koje virusi obično „otimaju“ kako bi se replicirali i širili, prenosi BBC.

Intenzivno rade na razvoju leka koji bi se inhalirao kako bi se izgledi za pojavu nuspojava smanjili na minimum. Njihove laboratorijske studije pokazale su da bi lek pacijentu trebalo dati što ranije kako bi se zaustavilo delovanje bilo kog virusa, a klinička ispitivanja na ljudima mogla bi da počnu za dve godine.

Tvrde da je u laboratoriji lek delovao samo nekoliko minuta nakon primene na ćelijama ljudskih pluća, pri čemu se ciljao protein NMT (N-miristiltransferaza), piše časopis „Nature Chemistry“.

Svim sojevima virusa prehlade ovaj enzim je potreban da bi mogli da se repliciraju.

„Naša je zamisao da damo lek pacijentu čim oseti simptome prehlade kako bi se onemogućilo umnožavanje virusa i njegovo širenje“, rekao je profesor Ed Tejt. „Čak i kad bi prehlada uzela maha, simptomi bi joj bili puno blaži . Ovakav bi lek puno pomogao osobama koje boluju od astme i kojima je obična prehlada vrlo ozbiljna bolest“, kaže Tejt.

Pojašnjava da je ciljanje domaćina umesto infekcije „prilično radikalan potez“ ali čini se razumnim jer je „napad“ na virus prilično zamršen.

Virusi obične prehlade nisu samo raznovrsni i brojni, nego se i brzo uzmnožavaju, što znači da vrlo brzo razvijaju otpornost na bilo kakve lekove.

Laboratorijska ispitivanja leka pokazala su da novi medikament uspeva da blokira više vrsta virusa, ne nanoseći pritom štetu ljudskim ćelijama.

Potrebno je sprovesti dodatne studije kako bi se garantovalo da lek neće naneti dodatnu štetu organizmu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here