Ima li budućnosti za mlade u opštini Bačka Palanka?

1734

BAČKA PALANKA: Statistički podaci Zavoda za statistiku RS i Nacionalne službe za zapošljavanje svrstavaju opštinu Bačka Palanka među sredine sa najboljim pokazateljima ekonomskom rasta u Srbiji. Opšti utisak je da se i dalje veoma teško živi, ali ovi pokazatelji donose malo ohrabrenje. Pođimo redom:

Prosečna zarada

Opština Bačka Palanka prethodnih godina imala je periode sa najvišim prosečnim primanjima u Vojvodini. Tako je prosečna zarada u bačkopalanačkoj opštini u 2017. godini bila 50.000,07 din, a na primer samo u avgustu prošle godine prosečna zarada u opštini Bačka Palanka bila je 56.768,00 din. Ovde treba imati na umu da u ovom periodu u obračun prosečne zarade ulaze i visoke premije menadžera bačkopalanačkih kompanija, pa podatak od 56.768,00 din prosečne zarade treba uzeti sa rezervom.

Ipak kada se uporedi rast prosečne zarade po godinama ona je od 2015. godine porasla samo 1.792,00 dinara što je daleko manje od rasta troškova života praćenim rastom cena osnovne potrošačke korpe.

Rast broja zaposlenih

Jedan od glavnih problema sa kojim se suočava radno sposobno stanovništvo danas jeste nezaposlenost. Ohrabrujući podatak je da je u opštini Bačka Palanka broj zaposlenih u 2017. godini bio u porastu u odnosu na 2016. godinu i to za čak 435 novih radnih mesta, tako da je došlo do blagog oporavka ovog pokazatelja. Ovaj pokazatelj je veoma dobar u poređenju sa ostatkom Srbije.

Nezaposlenost

Broj nezaposlenih u 2017. godini prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je 5345. U odnosu na 2015. i 2016. godinu ovaj broj je u padu (2015. godine bilo je 6084, a 2016. godine 5636 nezaposlenih). I ovaj podatak treba uzeti sa rezervom jer evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje napuštaju svi oni koji posao nalaze u inostranstvu, a broj onih koji se za to odluče je iz godine u godinu sve veći.

U Srbiji je na kraju 2017. godine stopa zaposlenosti muškaraca bila 54 odsto, a žena 39,1 odsto, dok je stopa nezaposlenosti za muškarce 14,1 odsto, a za žene 15,4 odsto (izvor: N1). Na prikazanoj tabeli vidi se da takva razlika postoji i u Bačkoj Palanci, s tim da broj nezaposlenih žena u odnosu na muškarce raste u poslednje tri godine.

Među sugrađanima srednjih godina najviše nezaposlenih

Ovaj podatak je zabrinjavajući. Čak 61% nezaposlenih u opštini Bačka Palanka se nalazi u dobu između 30 i 54 godine, a to je doba visoko radno sposobnog stanovništva. Uzimajući u obzir da su tridesete godine kada se mnogi odlučuju na proširenje porodice, bez posla, teško se odlučuju na ovakav korak. S druge strane, tu su i oni koji su nakon privatizacije državnih preduzeća u kasnim 40 ostali bez posla, te neretko nisu „atraktivni“ kandidati poslodavcima. Ovde treba uzeti i u obzir da su mere produžavanja radnog staža potrebnog za penziju dovele do toga da mnogi mladi duže čekaju na posao jer iz godine u godinu ima sve manje novih penzionera.

 

Stopa rizika od siromaštva u opštini Bačka Palanka i u ostatku Vojvodine

U Vojvodini, koju su nekada nazivali špajizom Evrope, manju stopu siromaštva od Bačke Palanke imaju Bački Petrovac 19,7 odsto, Zrenjanin 23 odsto, Inđija 23,1 odsto, Novi Sad 15,7 odsto.

Siromašnije od Bačke Palanke su Bač sa 38,6 odsto stope siromaštva, Bela Crkva sa 45,4 odsto, Žitište sa 40,9 odsto, Nova Crnja sa 49,1 odsto, Odžaci sa 37,1 odsto, Sečanj sa 42,5 odsto, Titel sa 40,4 odsto i Čoka sa 39,8 odsto, Kikinda 26 odsto, Kula 26,1 odsto, Kovin 31,6 odsto, Kanjiža 30 odsto, Kovačica 35,6 odsto, Mali Iđoš 35,1 odsto, Novi Bečej 36 odsto (izvor: Republički zavod za statistiku).

Sit gladnom ne veruje. Tako je i ovde slučaj. Možemo pisati o visokim prosečnim platama, sve manjem broju nezaposlenih, ali istinu znaju oni koji rade sa ugovorima na mesec dana i minimalnom zaradom. Činjenica je da mladi ljudi odlaze iz Bačke Palanke, tako kažu oni, ali i statistika. Samim tim je logično da se smanji broj nezaposlenih. A šta vi mislite, kakav je životni standard u našoj varošici?

Pogledaj: Opština Bačka Palanka – Gde nam nestaje stanovništvo?

[wonderplugin_slider id=21]

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here