Manastir Kuveždin – bogata riznica i burna istorija

Bogatstvo na dohvat ruke - fruškogorski manastiri.

2603

Na jugozapadnom delu Fruške gore, u blizini mesta Divoš, nalazi se muški manastir Kuveždin. Smešten je u uzanoj dolini i okružen sa tri brdašca obrasla retkom šumom, u otvorenom delu prema selu na kome se nalaze manastirsko imanje i bašta.


Ovaj izrazito monumentalni manastir imao je bogatu riznicu i velike zemljoposede, a pod upravom Kuveždina bili su i obližnji manastiri Divša i Petkovica. Prema predanjima, manastir je u XVI veku osnovao poslednji srpski despot Stefan Štiljanović, a manastir je posvećen Svetom Savi i njegovom ocu Stefanu Nemanji. Manastirski kompleks čini crkva sa zvonikom okružena sa tri strane spratnim konacima, a na četvrtoj je podignut zaštitni zid. Na brdašcetu iznad manastira nalaze se groblje i mala kapela.

Današnja crkva, podignuta iz pepela, nalazi se na temeljima spaljene crkve, i istovetna je onoj koja je izgrađena 1816, a urađena je pomoću starih fotografija koje su ostale sačuvane.

U proleće 1944. godine ustaše su minirale crkvu i konake, zajedno sa ekonomskim zgradama. Pod ruševinama crkve ostao je ikonostas, rad akademskog slikara Pavla Simića. Jedna od monahinja ovog manastira, Jelena, vratila se u manastir i počela da spasava oko 20 ikona, koje je sakrila u manastirskoj kapeli, ali je, nažalost, to platila svojim životom. Ustaše su je zatekle kako traži ikone ispod izgorelih delova crkve, streljale i na nju nabacale ikone. U Kuveždinu su stradali arhiva, veći deo biblioteke, deo riznice s crkvenim sasudima, odnosno svete knjige i predmeti.

U toku Drugog svetskog rata ove manastirske zgrade su teško oštećene, a nakon rata, kao i većina drugih manastirskih zdanja, dugo su ostale puste, da bi 1990. bile stavljene pod zaštitu spomenika kulture.

Obnova manastira Kuveždin počela je 1997. godine, kada je Eparhija sremska sopstvenim sredstvima započela obnovu tri krila manastirskih konaka koji su podignuti krajem 18. i početkom 19. veka. Radilo se fazno, jer nije bilo dovoljno novca. Konaci i ekonomske zgrade su odavno završeni, pa su se tada stvorili uslovi za život manastirskog bratstva.

[wonderplugin_slider id=22]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here