Распоред и тајминг блокада у општини Бачка Паланка (20.11.)

3108
Foto: Ilustracija

Протест пољопривредника улази у седми дан, а помака у преговорима нема, те ће блокаде данас бити додатно појачане широм Војводине.


Док трактори буду блокирали путеве широм Војводине, организатори протеста ће чекати да се премијерка Ана Брнабић појави у Клубу пољопривредника у Кисачу у 18 часова.

Они очекују да им премијерка и њени сарадници на том састанку на самом почетку тачно предоче усмени и писмени план имплементације уређења тржишта, као и да им се испуни захтев да ће дизел моћи да купују на свим пумпама без акциза са ПДВ-ом. Уколико се не испуне ови основни услови, протести ће се наставити и још више радикализовати.

Распоред и тајминг блокада у општини Бачка Паланка и Бачки Петровац 

Блокаде ће од 9 часова кренути:

  • На путу Нови Сад – Бачка Паланка на делу између Гложана и Челарева –  Блокаде крећу од 09 часова, и пут ће бити затворен за саобраћај 75 минута, док ће за саобраћај бити отворен 15 минута, и даље тим распоредом у периоду од 09:00 до 17:00 часова.
  • На путу Бачки Петровац – Силбаш, код маглићке чарде – Блокада креће од 10  часова и трајаће до 16:00 часова. Сат времена ће трајати блокада, након чега се у периоду од пола сата пропушта блокада.
  • Бач (пут ка Бачкој Паланци) код Товаришева – Затварају пут од 09:00 часова до 16:30 и како кажу овај део пута биће потпуно блокиран док се пољопривредницима не испуне услови.

 

Подсетимо, пољопривредници траже укидање акциза на гориво и уређење тржишта промета и робне берзе. Осим тога, Министарству пољопривреде су доставили листу захтева за 2024. годину:

– Субвенције по хектару за биљну производњу – 35.000 динара, најкасније до 31.3. текуће године;
– Премија за млеко 19 динара по литри;
– Субвенционисани кредити у току целе 2024. године са каматом од један одсто којим се могу и рефинансирати постојећи кредити;
– Брисање пољопривредника из кредитног бироа;
– Подстицаји за приплодне млечне краве – 40.000 динара по грлу;
– Једнократна стимулација за одгој јуница на преласку у категорију приплодне краве – 100.000 динара;
– Укидање ограничења од 19 грла говеда за конкурс набавке опреме за сточарску производњу;
– Стимулација за одгој това јунади домаћих раса (не из увоза) -25.000 динара по грлу;
– Решавање проблематике дугова и налажење решења за измену Закона ПИО за пољопривредника.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here