Zašto i kako nagraditi dete? (VIDEO)

1955

Sva deca treba da budu nagrađena za lepo ponašanje i dobre ocene, ali nagrada ne mora da bude u formi novca ili materijalne dobiti. Bolje je pohvaliti dete za njegova dostignuća nego ga nagraditi opipljivo. Ne postoji cena roditeljskog mišljenja o detetu i njegovim rezultatima. Istraživanja pokazuju da su suštinske nagrade, koje razvijaju samopoštovanje, dugotrajne i prenosive, a materijalne jednokratnog dejstva i neprenosive.

Svaki put kada dete uradi nešto što je iznad onoga što se očekuje da prosečno dete uradi, ono zaslužuje pohvalu. Pohvala je najjednostavniji, najjeftiniji i najdostupniji način nagradjivanja. Pohvala ne košta ništa, ne troši vreme, a vredna je gotovo isto, ako ne i više od materijalne nagrade, od kojekavih kućica za lutke ili mobilnih telefona. Takav vid priznanja deca jako vole i ovakva nagrada je potvrda ljubavi, poštovanja, njihove vrednosti. Dete voli da se njegov trud vrednuje, stoga ga treba pohvaliti i za trud, a ne samo za uspeh.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Nagrađivanjem pozitivno utičemo na to da dete dobije motiv da se dalje razvija. Ukoliko se dete jako, jako, jako trudi da ne pogreši kada piše brojeve, da dok piše broj 5 što manje puta okrene stomačić petice na pogrešnu stranu, moramo ga pohvaliti, moramo mu priznati da napreduje, moramo mu staviti do znanja da je svako u početku bio nespretan ali da je vežbom uspeo da savlada prepreke. I zaista, podsticanjem, pohvalama, dete će uspeti da razvije svoje sposobnosti, ali i da veruje u sebe i da veruje u to da se svaki trud isplati.

Dunja i Danica koriste mentalnu aritmetiku

Mentalna aritmetika pored toga što podstiče razvoj kognitivnih sposobnosti, pažnju, koncentraciju, fokus, analitiku, ona takođe daje detetu priliku da savlada neke sitne preprekice do uspeha, daje mu priliku da bude pohvaljeno i nagrađeno. Samim tim se dete oseća vrednije, oseća se cenjeno i nema utisak da je trud uzaludan. Pored fantastičnih veština koje nauči, dete takođe stiče samopouzdanje, uči kako da bude uporno i da ne poklekne pred preprekama, ali se i sve vreme oseća voljeno i poštovano.

Naši Malci genijalci se svakodnevno suočavaju sa preprekama. Naša školica nije laka. Mi smo ozbiljni. Ali mi pružamo svakom detetu da se maksimalno istakne i razvije. Kod nas svako dete dobije nagradu za uspeh, ali ne samo za uspeh već i za trud. Mi primećujemo svaki napredak i nagrađjujemo ga.

U toku je upis u školi Malac Genijalac. Više pogledaj OVDE

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here