Pola veka dečijeg odeljenja

Narodna biblioteka "Veljko Petrović"

1187

U okviru ovogodišnje „Noći muzeja“, u bašti Narodne biblioteke „Veljko Petrović“, a povodom 50 godina od osnivanja Dečijeg odeljenja, upriličena je izložba tekstova o ovom delu hrama knjige koji su se pojavili u „Nedeljnim novinama“.


Izložbu je pripremila bibliotekarka na tom odelenju, Borislava Toljagić Segedi:

– Izložba „Pedeset godina Dečijeg odeljenja“ vremeplov kroz „Nedeljne novine“ je jedan od segmenata pola veka rada ovog odeljenja. Krenula sam od „Nedeljnih novina“ jer se u Zavičajnom odeljenju čuvaju svi brojevi ovog lista, a meni su bili značajni brojevi od 1968. godine pa na dalje, jer je te godine prvi put odvojen fond dečijih knjiga i osnovano Dečije odeljenje.

Istraživački rad je trajao više meseci, prelistala sam preko 2.800 brojeva „Nedeljnih novina“, izdvojila sam članke koji su bili najkarakterističniji, ili one koji najviše govore o raznolikosti rada Dečijeg odeljenja u toku tih pedeset godina, kroz koje je sve promene prolazilo, šta se sve radilo, koje inovacije su primenjene, kako je rastao fond. Meni je posebno bilo interesantno, koje su značajne ličnosti iz sveta književnosti bili gosti našeg grada, a bili su tu Desanka Maksimović, Mira Alečković, Ljubivoje Ršumović i MikaAntić.

Posebne emocije je kod mene izazvao članak iz 1970. godine, intervju mališana sa odeljenja. Među njima sam prepoznala mališana, koji je sada već odrastao čovek, koji i danas dolazi na naše odeljenje, ali sada kao roditelj. To mi je bio najveći pokazatelj da pedeset godina trajanja nije prošlo uzalud. Zadržali smo naše stare članove, a oni su doveli svoje potomke, što govori o našem radu i o značaju biblioteke za ovu sredinu.

Na kraju obraćanja prisutnima, gospođa Toljagić Segedi, inače rodom iz Banja Luke, je istakla, da je zahvaljujući mnogobrojnim pročitanim tekstovima u „Nedeljnim novinama“, još više zavolela Bačku Palanku, da se sada oseća još više Palančankom.

Posle uvodne ceremonije, osmišljen je kviz za najmlađe, učestvovalo je trinaestoro dece od predškolskog uzrasta do učenika VI razreda osnovne škole i svi su nagrađeni. Pitanja su bila koncipirana tako, da su odgovore mogli da nađu na panoima same izložbe, što su deca i zdušno iskoristila.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here