Devet kilometara do Bačke Palanke, ali i četiri granična prelaza (VIDEO)

2
2656

Za mnoge Dunav je jedna od najlepših reka, ali za meštane naselja Neštin i Vizić decenijama je nevolja.


Od njihove opštine Bačke Palanke deli ih samo devet kilometara, ali i četiri granička prelaza – po dva u Srbiji i Hrvatskoj. Sve bi bilo kraće i bez pasoša kada bi Srbija napravila most preko Dunava između Neština i Bačke Palanke.

Gde god da krenu – granica. S jedne strane Dunav, s druge Hrvatska. Posle godina čekanja izgubila se nada da će biti izgrađen most kojim bi bez granica stizali do svoje opštine, Bačke Palanke.

Meštani kažu da im treba dosta vremena da dođu na posao i da se vrate, ističući da im to otežava život. „Dvoje dece putuju u školu autobusom svakodnevno, opština je izašla u susret plaća kartu do osmog razreda, a srednju školu kartu plaćamo mi iz svog džepa“, žali se jedan Neštinac.

The specified slider is trashed.

 

Kad je Hrvatska ušla u Uniju stigla su i nova pogranična pravila – meštani ne mogu da prenose voće i povrće koje proizvode, a i pasoši se brzo potroše.

„Taj pasoš meni, a svakog drugog dana putujem, traje negde oko sedam, osam meseci. Kada bi se stalno pečatiralo i overavalo, verujem da taj pasoš ne bi izdržao ni tri, četiri meseca, kaže Zoran Nikolić, predsednik mesne zajednice Neštin.

Opština Bačka Palanka je, kažu, uradila sve što je do nje.

Predsednik Skupštine opštine Bačka Palanka Mita Lačanski napominje da je lokalna skupština svojim odlukama donela sva dokumenta i plan detaljne regulacije i sve ono što prati jedan takav državni projekat. „Nadamo se da će Republika Srbija i Vlada imati sluha da se relizuje izgradnja tog mosta“, dodaje Lačanski.

Direktor Javnog preduzeća „Standard“ Miroslav Sičević napominje da lokalna samouprava niti ima sredstava niti može da finansira izgradnju mosta. „Nemamo ni imovinsko-pravnih mogućnosti, tako da je sve na državi“, poručuje Sičević.

Dok se čeka rešenje, meštani Neština imaju dva izbora – do Bačke Palanke samo sa pasošem ili stotinak kilometara dužim putem preko Novog Sada.

Postoji i prečica – do Beočina, a onda starim putem do Dunava gde ih čeka skela.

2 KOMENTARA

  1. Most u novom sadu koji je jos tamo menja zezeljov most metalni mogao bih biti premesten kod Bac.Palanke i posluzio bih svrsi.Znaci samo stubovi.sto se tice igralista za decu isto prolaze i u MLADENOVU slomljena klackalaca ostecen tobogan i obeaslo travom.Neznm zasto se ne uradi kao u BG.sa video nadzorom pa ko lomi neka plati.

  2. Gospodine Lacanski Drzava Srbija i Vlada nece imati sluha za izgradnju novog mosta u Backoj Palanci ako se kao do sada ne bude nista radilo na tom planu od strane predstavnika Naroda ove opstine.Sve sto je do sada uradjeno od vase strane ne cuje se dalje od kancelarija u kojim sedite.Cak ni portir na ulaz u zgradu nema pojma.Zato vam predlazem da sednete u sluzbeni opstinski auto sa sobom povedete iz opstine ko je zaduzen za te stvari pa usput u Novom Sadu , predsednika i za BEOGRAD i ne vracajte se dok tu stvar ne zavrsite kako treba.Koliko kosta da kosta nista nije skupo za ovako nesto .Ako spojite Sid i Backu Palanku pamtice vas buduce generacije inace ovako nista sivilo kao do sada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here