Noć muzeja – za svakog po nešto

Kulturni centar Bačka Palanka

894

Definitivno, međunarodna manifestacija „Noć muzeja“ postaje kulturno dobro našeg grada.


Sredinom maja svake godine, odabrani gradovi u Evropi i Srbiji, organizuju niz manifestacija oko muzeja u tom mestu. Uglavnom su ta dešavanja dobro posećena, a tako su koncipirana, da svako može sebi da pronađe ono što voli, a nije na odmet pogledati i ostale manifestacije.

U Bačkoj Palanci „Noć muzeja“ se desila 19. maja u subotu i počela je dečijim maskenbalom „Svi smo pobednici“ u organizaciji Udruženja građana „Roditelj“. Oko stotinu dece u živopisnim maskama se pojavilo pred binom ispred zgrade Skupštine opštine, a program su vodili „Haos animatori“ iz Novog Sada.

Posebna atrakcija je bio momak na štulama u šarenoj odeći, koji je sa svoja tri metra visine dominirao maskenbalom. Haosmobil, šareno ukrašen automobil je proveo povorku maski kroz centar grada i „usku ulicu“, gde su mogli da vide i izložbu fotografija „Latinska Amerika u objektivu Marka Milivojevića“, izložbu „Žene koje su uticale na razvoj Bačke Palanke“ i izložbu dečijih radova „Nojeva barka“ PUDV „Različak“. Po povratku pred binu organizovane su razne igre i podeljene zaslužene nagrade.

Na drugom punktu, u Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“ videli smo izložbu „Pedeset godina Dečijeg odelenja“ vremeplov kroz članke u „Nedeljnim novinama“ biblioterkarke Borislave Toljagić Segedi. Ovde je odigrana i pozorišna predstava „Balkanski špijun“ u izvođenju Dramske sekcije gimnazije „20. oktobar“ i otvorena izložba „Prve bačkopalanačke štamparije“ autora Dragane Petrić, viši diplomiorani bibliotekar i MA istorije, Nikole Milivojevića.

Povodom „Dana muzeja“, tog dana su se građani, i odrasli i deca, mogli besplatno upisati u biblioteku.

U Gradskoj galeriji je otvorena izložba slika „Pismo i ornamenti“ slikarke Violete Marković iz Požarevca, a u bioskopu izložba ručno rađenih lutaka „Lutke-raj“ Predškolske ustanove „Mladost“. Pored raznih lutaka u živopisnim nošnjama izloženih u dvorištu hrama sedme umetnosti, deca iz ustanove su na bini bioskopa izvela program za svoje roditelje i bake i deke, na opšte oduševljenje prisutnih.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Ovogodišnja „Noć muzeja“ zatvorena je sa „Večeri poezije, muzike i glume“ u sali bioskopa. Učestvovali su članovi Književnog kluba „Dis“, Kluba klasične gitare „Akord“, narodni orkestar „Gajde“ i Kulturni klub „Zvono“. Svi su bili na visini celokupne manifestacije, a pojedinci su čak prevazišli i sebe i visoke standarde koju postavlja „Noć muzeja“. Ljubitelji lepe umetnosti su proveli dva i po sata među muzama navedenih umetnosti.

Rastali smo se zadovoljni, sa nadom da će „Noć muzeja“ iduće godine da se održi upravo u zgradi iz naslova, u Gradskom muzeju, koji je sada u fazi rekonstrukcije, a verujemo da obnovljen i „umiven“ biti na ponos nas Palančana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here