48. festival „Tancuj, tancuj…“ (FOTO GALERIJA)

0
608

GLOŽAN: Dana 26. maja 2018. godine održan je 48. festival „Tancuj, tancuj…“ koji se svake godine održava u Gložanu poslednji vikend u maju.


Program se sastoji od narodnih igara i pesama u interpretaciji učesnika koji dolaze iz svih sela i gradova u kojima žive Slovaci i gosti iz Republike Slovačke.

Cilj ove najveće i najmasovnije folklorne manifestacije koja je takmičarskog karaktera jeste da se doprinese očuvanju i unapređenju slovačkog folklora, igara, pesama, muzike i običaja.

Program ovogodišnjeg festivala se sastojao iz više koncerata počev od 13.00 časova koncertom pevačkih grupa i orkestara u Domu kulture, svečanim defileom učesnik u 16.00 časova i prvim koncertom folklornih ansambala u 17.00 časova gde su se prisutnima pozdravnim govorom obratili cenjeni gosti među kojima je bio i predsednik Opštine Bački Petrovac Srđan Simić. U 20.00 časova je počeo drugi koncert u čijem nastavku je sledio revijalni deo i proglašenje rezultata i pobednika 48. festivala „Tancuj, tancuj…“.

Prateći program festivala činile su etno-izložbe, izložbe slikara a u poslednjih nekoliko godina organizuju se i takmičenja za ribolovce, lovce i šahiste iz mesta koja imaju svoje predstavnike na festivalu.

Osnivači festivala su Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine u Srbiji i Mesna zajednica Gložan zajedno sa KUD „Jednota“ iz Gložana.

Organizatori ovogodišnje manifestacije su Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine u Srbiji, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, Opština Bački Petrovac kao i gore pomenuta Mesna zajednica Gložan sa KUD „Jednota“ iz Gložana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here