Pešak u saobraćaju

Opština Bačka Palanka, Savet za bezbednost saobraćaja

693

Pešaci su jedna od najranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju. Nisu uvek vidljivi vozačima, pogotovo vozačima velikih kamiona i autobusa, a ukoliko dođe do nezgode sa vozilima, gotovo da nemaju nikakve šanse da izbegnu teške posledice.


Zato pešaci moraju da budu vrlo pažljivi i da nikada ne rizikuju u situacijama kada dele put sa ostalim vozilima, posebno velikim, poput kamiona i autobusa.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u prethodnih pet godina poginula su 742 pešaka, dok ih je povređeno 14.466. Drugim rečima, u proseku, svake nedelje pogine po tri, a svakog dana bude povređeno oko 8 pešaka.

Kada se posmatra zastupljenost različitih učesnika u saobraćajnim nezgodama, četvrtina svih poginulih lica su pešaci i šestina svih povređenih su pešaci. Najugroženija starosna kategorija pešaka u saobraćaju u Srbiji su stariji od 65 godina, jer polovina svih poginulih pešaka je ove starosne kategorije.

[wonderplugin_slider id=28]

 

Iako se smatra da za pešačenje nije potrebna bilo kakva obuka, ipak postoje pravila kojih se treba pridržavati da bi se izbegle rizične situacije.

Kuda se treba kretati?

Za kretanje i prelazak preko ulice treba koristiti trotoare i pešačke prelaze svuda gde postoje. Veoma je važno da pešaci obrate pažnju na saobraćajne znake, kao i da budu dovoljno udaljeni od kolovoza dok se kreću ili čekaju da pređu ulicu. Kamioni i autobusi često prilikom skretanja prave veliki luk i tada jednim svojim delom mogu preći i preko trotoara. Zato je neophodno da su pešaci uvek skoncentrisani i oprezni.

Uvek kada se nalaze u blizini motornih vozila pešaci moraju voditi računa o tzv. mrtvim uglovima. To su situacije u kojima vozači nisu svesni prisustva pešaka, jer nisu u mogućnosti da ih vide.

U saobraćaju pešaci svakako moraju biti najpažljiviji prilikom prelaska ulice. Iako očekuju da će vozači zaustaviti svoje vozilo i da će ih propustiti na pešačkom prelazu, može se desiti da ih vozači ne uoče na vreme ili da ne budu u stanju da se blagovremeno zaustave. Kamioni, automobili, motocikli i bicikli imaju različite karakteristike prilikom zaustavljanja, pa su tako su i njihovi zaustavni putevi različiti.

Kamionima i autobusima je potrebno mnogo više prostora da se zaustave od putničkih vozila. Stoga je uvek bezbednije da pešaci ulicu prelaze nakon prolaska kamiona ili autobusa, jer se može dogoditi da čak i ako vozač uoči pešaka, možda neće moći blagovremeno da zaustavi svoje vozilo.

Pešaci treba da nose svetliju odeću ili odeću sa reflektujućim detaljima. Oblačenjem na ovaj način stvaraju se bezbedniji uslovi i za pešake i za vozače. Kada se pešaci kreću noću, obavezno treba da nose reflektujući prsluk, jer najčešće stradaju u ovo doba dana, a i zakon na to obavezuje.

Još jedan dobar način da pešaci budu vidljivi noću je da ponesu baterijsku lampu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here