Šezdeset godina slika

Ivan Križan iz Mladenova

3729

Sedamdesetčetvorogodišnji Ivan Križan, slikanjem se bavi punih šezdeset godina. Ivan je slikarstvo zavoleo kao učenik osnovne škole u Bačkom Petrovcu, gde je i rođen.


Četkicu, boje i platno nije ispuštao iz ruku ni kao srednjoškolac, ni kao student, a ni u vreme kada je bio u radnom odnosu. Završio je DIF u Beogradu, i Višu pedagošku školu u Novom Sadu. Radio je u školama u Bačkom Petrovcu i Ravnom Selu.

– Osnovni motivi u mojim slikama su pejsaži, mrtva priroda i stara arhitektura. Do sada sam imao 54 samostalne i više kolektivnih izložbi. Izlagao sam u Novom Sadu, Beogradu, Pančevu, a samo jednom u Bačkoj Palanci 1996. godine. Jedna izložba posebno mi je ostala u sećanju. To je izložba priređena u australijskom gradu Melburnu.

Na početku slikarske karijere, radio sam u suvom pastelu – kreda, na platnu. Trenutno radim akrilnim bojama isključivo na platnu. Deo slika sam i poklonio, a najveći broj sam prodao. U poslednje vreme prodaju umesto mene obavlja moj unuk Stevan. Najveći format slike koju sam do sada naslikao je, 140 sa 210 centimetara i ona se nalazi u Evangelističkoj crkvi u Bačkom Petrovcu. Naziv ove slike je „Posledenja večera“ – kaže Ivan Križan.

Mada ga breme godina pritiska, Ivan koji je žitelj Mladenova od pre dve godine, ni ne pomišlja da prestane da slika.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here