Šezdeset godina slika

Ivan Križan iz Mladenova

3060

Sedamdesetčetvorogodišnji Ivan Križan, slikanjem se bavi punih šezdeset godina. Ivan je slikarstvo zavoleo kao učenik osnovne škole u Bačkom Petrovcu, gde je i rođen.


Četkicu, boje i platno nije ispuštao iz ruku ni kao srednjoškolac, ni kao student, a ni u vreme kada je bio u radnom odnosu. Završio je DIF u Beogradu, i Višu pedagošku školu u Novom Sadu. Radio je u školama u Bačkom Petrovcu i Ravnom Selu.

– Osnovni motivi u mojim slikama su pejsaži, mrtva priroda i stara arhitektura. Do sada sam imao 54 samostalne i više kolektivnih izložbi. Izlagao sam u Novom Sadu, Beogradu, Pančevu, a samo jednom u Bačkoj Palanci 1996. godine. Jedna izložba posebno mi je ostala u sećanju. To je izložba priređena u australijskom gradu Melburnu.

Na početku slikarske karijere, radio sam u suvom pastelu – kreda, na platnu. Trenutno radim akrilnim bojama isključivo na platnu. Deo slika sam i poklonio, a najveći broj sam prodao. U poslednje vreme prodaju umesto mene obavlja moj unuk Stevan. Najveći format slike koju sam do sada naslikao je, 140 sa 210 centimetara i ona se nalazi u Evangelističkoj crkvi u Bačkom Petrovcu. Naziv ove slike je „Posledenja večera“ – kaže Ivan Križan.

Mada ga breme godina pritiska, Ivan koji je žitelj Mladenova od pre dve godine, ni ne pomišlja da prestane da slika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here