Bač: Uz pomoć Kineske akademije na listu svetske baštine Uneska (VIDEO)

793

NOVI SAD: U Novom Sadu je potpisan ugovor između Kineske akademije za kulturno nasleđe i pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture na nominaciji „Istorijskog mesta Bač „, na zajedničkom radu za upis u listu svetske kulturne i prirodne baštine UNESKO.

Sporazum je prvi projekat koji konkretizuje prošle godine dogovorenu saradnju između dve države.

Domaći i kineski stručnjaci radiće zajednički na nominaciji „Istorijskog mesta Bač sa okruženjem“ za upis na listu Unesko. Ako u nameri uspeju, biće to prvi kulturni i prirodni spomenik iz regiona koji je na toj listi u kategoriji kulturni predeo.

„Ja se nadam da ćemo za godinu završiti nominacioni elaborat i da ćemo dati na razmatranje Unesko“, kaže Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

U tom poslu veoma je značajno iskustvo kineskih kolega, čija su 52 spomenika kulture deo svetske kulturne baštine.

„Mislim da je ovo veoma značajan projekat i za nas. Nadam se da ćemo kroz taj projekat unaprediti naše znanje i naše razumevanje Srbije i istorijske pozadine Evrope i Balkana“, kaže Čai Ksijaming, direktor Kineske akademije za kulturno nasleđe.

U Pokrajinskoj vladi kažu da je nominacija izuzetno važna, ali i činjenica da je projekat konzervacije Tvrđave Bač dobitnik najprestižnije evropske nagrade za kulturno nasleđe Evropa za 2018. godinu.

Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu podseća da će ovu vrlo prestižnu nagradu 21. juna u Berlinu uručiti Pasido Domingo.

Inače, u kompleksni projekat stavljanja na listu Uneska Bača i okoline, pored Zavoda za zaštitu spomenika kulture, uključeni su i Zavodi za zaštitu prirode i urbanizam, kao i u Univerzitet u Novom Sadu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here