Mleko od insekata je superhrana budućnosti?

636

Jedna južnoafrička kompanija u prodaju je pustila posebnu vrstu mleka pod nazivom „Entomleko“, koje je napravljeno od uzgojenih insekata. „Entomleko“ se reklamira kao superhrana budućnosti.


„Entomleko“ je održiva, prirodna, hranljiva i ukusna namirnica bez laktoze. To je alternativni mlečni proizvod budućnosti“, navodi kompanija Gourmet Grubb na svojoj internet-stranici.

Kompanija tvrdi da njihovo mleko ima lekovita svojstva, i da je kod njega najbolje to što je bogato proteinima i mineralima, naročito gvožđem, cinkom i kalcijumom, prenosi agencija Sinhua.

Inače, pre dve godine na tržištu se pojavio sličan proizvod, mleko od bubašvaba koje se sakuplja od posebne vrste tog insekta (lat. diploptera punctata), poreklom sa Havaja.

Ta vrsta jedina je poznata među bubašavabama koja rađa žive mladunce, umesto da polaže jaja. Njihovo mleko je puno proteina, masti i šećera.

Proizvod, međutim, nije stekao neku posebnu popularnost i nije se u većim količinama našao na policama supermarketa, kako zbog neprivlačnog naziva tako i zbog nedovoljne istraženosti.

Jedno istraživanje, sprovedeno u Indiji 2016. godine, otkrilo je da mleko bubašvaba sadrži tri puta veću energetsku vrednost nego ista količina kravljeg mleka.

[wonderplugin_slider id=22]

 

„Nemamo naučne dokaze da je ova namirnica stoprocentno bezbedna za ljudsku ishranu“, saopštio je tada glavni autor istraživanja Subramanijan Ramasvami.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here