Humanost maturanata iz Užica

580
FOTO: V. LOJANICA / RAS SRBIJA

Svršeni srednjoškolci iz Užica pomogli su Zdravstvenom centru u tom gradu da što pre osposobi Centar za vantelesnu oplodnju, a sve je počelo pobunom njihovih roditelja protiv visoke cene maturske proslave.


Zahvaljujući uspeloj pobuni protiv tarife maturske žurke, užička bolnica moći će da kupi ultrazvučni aparat, uređaj koji nedostaje, a neohpodan je da bi porodice, kojima je to jedina šansa, mogle da steknu potomstvo.

Humani čin maturanata Užičke gimnazije, Ekonomske, Medicinske i Umetničke škole najlepši je epilog roditeljske bune protiv uslova organizacije maturske žurke.

Šta se dogodilo? U nameri da kraj školovanja obeleže zajedničkom žurkom, maturanti su u Gradskom kulturnom centru zakazali proslavu po ponuđenoj ceni od 800 dinara za svakog od njih. Taj novac podrazumevao je dva pića, troškove muzike i obezbeđenja, zakup prostora i čišćenje GKC-a posle žurke.

[wonderplugin_slider id=22]

 

Maturanti su već bili uplatili polovinu tog novca kada je Opštinski savet roditelja digao glas i poručio da je ova suma preskupa za dva pića i ostale detalje organizacije žurke. Zatražili su da deo troškova proslave snosi grad. Lokalna samouprava im je izašla u susret i sa 40.000 dinara platila honorar di-džeju i članovima obezbeđenja, i odrekla se prihoda od iznajmljivanja prostora GKC-a. Pritom, dogovoreno je da maturanti ne plaćaju unapred konzumaciju za dva pića, nego da plate na samoj žurki onoliko koliko popiju. Ovom pogodbom onih 400 dinara koje su već platili trebalo je da bude vraćeno maturantima. Ali Opštinski savet roditelja nije hteo pare nazad.

– Odlučili smo da taj novac na ime plaćene akontacije doniramo Zdravstvenom centru za nabavku ultrazvučnog aparata za vantelesnu oplodnju. Po 400 dinara odreklo se za sada više od 510 maturanata, možda će ih narednih dana biti još, što je preko 200.000 dinara – kaže Zoran Milovanović, predsednik Opštinskog saveta roditelja.

Uz obećana sponzorstva i obaveze koje su za kupovinu ultrazvučnog aparata preuzele opštine Zlatiborskog okruga, novac koji su donirali maturanti, kaže Milovanović, dovoljan je da se kupi uređaj.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here