Predstave iz celog sveta na 24. Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade

0
731

Selektorka 24. FEP-a Tijana Grumić odabrala je predstave koje će ove godine učestvovati u takmičarskom programu.


„Važno je napomenuti da uz već postojeći tematski okvir koji Festival ekološkog pozorišta podrazumeva (zaštita životne sredine, ekologija i ekologija duha), te ovogodišnji festivalski moto – Maštu na vlast – kao i moj poziv da upravo mašta bude osnovni kriterijum kojim se stvaraoci vode pri kreiranju predstava, prijavljene trupe u potpunosti su ispunile moja očekivanja i ukazale mi na raznovrsnost (kako u formi, tako i u sadržini) pozorišnog stvaralaštva za decu i omladinu“, Istakla je Tijana Grumić u obrazloženju selektora.

Od 24 predstave, koliko ih je ispunilo uslove učešća, Tijana je izdvojila sedam, po njenom mišljenju, najboljih.

Ove godine na festivalu gledaćemo predstave iz Srbije, Hrvatske, Francuske, Rusije, Turske i Ruande.

Kako se navodi u obrazloženju, veliki broj predstava zaslužio je da se nađe u ovogodišnjoj selekciji, ali su izdvojene one za koje smatra da najbolje pokazuju raznovrsnost i maštovitost pozorišnog stvaralaštva.

Predstave koje će učestvovati u takmičarskom programu 24. FEP-a:

„Soro i srećno zrnce kukuruza“ 
Pozorišne trupe „La vie à pied“ iz Pariza, Francuska

„Tonka Bontonka“ 
Gradskog kazališta Scena „Gorica“ iz Velike Gorice, Hrvatska

„Papirni“ 
Kulturnog centra Smederevska Palanka i Gradskog pozorišta Scena lutka iz Smederevske Palanke, Srbija

„Mačka, drozd i petao“ 

Centra za savremenu dramaturgiju iz Ekaterinburga, Rusija

„Seme crvene šljive“ 

Pozorišta Tarla Faresi iz Izmira, Turska

„Zooteka“ 

Pozorišta Pinokio iz Beograda, Srbija

„Prva priča“ 

Pozorišta Točka na i iz Zagreba, Hrvatska

Osim ovih sedam predstava, selektorka Tijana Grumić izdvojila je i trupu Young Circus Performers iz Kigalija (Ruanda), čiju je seriju cirkuskih tačaka „Unit is power“ predložila za revijalni deo programa.

“Fep se već tradicionalno bori za svoj opstanak, ali ponekad nas poteškoće provociraju da svake godine budemo sve bolji. Ovaj put je takav slučaj, pogotovu ako uzmemo u obzir da je prošle godine  zbog finansijskih poteškoća Festival bio pred gašenjem. Ponosni smo što je ovogodišnja selekcija izvan granica naše zemlje I iznad naših očekivanja. Fepov zadatak je da svaki put pobedi sebe, ova selekcija je i njegova nova pobeda u vidu vrata koja otvara ka svetu i budućnosti. Maštu na vlast!”, kazala je direktorka Festivala Sonja Petrović.

24. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci održaće se od 23. do 26. avgusta pod sloganom „Maštu na vlast“.

Festival je ove godine podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja, Karlsberg i Dunđerski fondacije kao i Opštine Bačka Palanka.

U gradu bez pozorišta, FEP je jedina organizacija koja već 24 godine približava pozorište i kulturu  mladim Bačkopalančanima, podstiče kreativnost, ljubav prema umetnosti i stvaralaštvu. U svoj rad uključuje veliki broj mladih i dece iz Bačke Palanke, okolnih mesta, ali i regiona. Festival je dobitnik mnogih prestižnih nagrada za svoje stvaralaštvo u oblasti kulture i ekologije. Uzimajući u obzir iskustvo i tradiciju, koji su osnovni pridevi naše organizacije, preuzimamo odgovornost za preispitivanje kulturne ponude našeg grada, u nedostatku adekvatnih institucija usmerenih ka rešavanju ovog problema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here