Škola „Heroj Pinki“ dobitnik nagrade „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“

1339

Svečanom dodelom nagrada predstavnicima 27 najuspešnijih predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i škola za učenike sa smetnjama u razvoju, u holu Pokrajinske vlade okončan je ovogodišnji program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“.


U programu u školskoj 2017/2018. godini učestvovale su 104 vaspitno-obrazovne institucije, a po oceni komisije, nagrađeno je 27 najuspešnijih. Vrednost nagradnog fonda je oko 1.800.000 dinara.

Tako je za 625 učenika, za konkretne akcije: pripkupljanje otpada za reciklažu – limenki, gajenje biljaka, ali i sticanje i širenje znanja u lokalnoj zajednici o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, obezbeđen jednodenevni izlet u Nacionalni park „Fruška gora”. Konkretno, u Sremske Karlovce i okolinu, uključujući i Koviljsko-petrovaradinski rit. Takođe, ali za nastavnike i vaspitače nagrađenih ustanova, 18. i 19. juna biće održan seminar iz oblasti zaštite životne sredine u Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima.

Foto: Dnevnik (R. Hadžić)

Ovaj program je relizovan devetu godinu zaredom, a prvi put u saradnji i uz podršku četiri pokrajinska sekretarijata: Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, zatim Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

„Ova akcija traje više godina i sve je uspešnija, o čemu svedoči broj učesnika. Kao oraganizatori možemo samo da budemo jako zadovoljni. Učestvuje u tome veliki deo Pokrajinske vlade i jedan broj naših spoljnih partnera, što svedoči o tome da, kada nešto zajedno isplaniramo, to sigurno uspeva“, rekao je pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš, istakavši i da se na javni poziv za učešće u ovom programu odzavalo više od 70 odsto vaspitno-obrazovnih ustanova na treritoriji Vojvodine.

Dobitnici priznanja

Nagrađene predškolske ustanova u programu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” su: PU „Srećno dete“ Novi Kneževac, PU „Dečja radost“ Pančevo, PU „Futrinka“ Trešnjevac, PU „Radost“ Srbobran, vrtić „Bubamara” Nadalj. Nagradu su dobile i OŠ „Stanko Krstin“ Radojevo, OŠ „Branko Radičević“ Oyaci, OŠ „Stevan Sremac“ Senta, OŠ „Žarko Zrenjanin“ Zrenjanin, OŠ 22.oktobar“ Bukovac, OŠ „Simeon Aranicki“ Stara Pazova, OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Zrenjanin, OŠ „Aleksa Šantić“ Stepanovićevo, OŠ „Nikola Tesla“ Banatsko Karađorđevo, OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ Ruma, OŠ „Sveti Sava“ Sremska Mitrovica, OŠ „Žarko Zrenjanin“ Kačarevo, OŠ „Žarko Zrenjanin“ Maglić, OŠ „Mlada pokolenja“ Kovačica, OŠ „Slavko Rodić“ Bački Jarak i OŠ „Milan Hadžić“ Vojka.

Srednje škole: Hemijsko-prehrambena srednja škola, Čoka, Hemijsko – medicinska škola, Vršac, ŠŠ „Branko Radičević“, Ruma, Škole za učenike sa smetnjama u razvoju ŠOSO „Vuk Karayić“, Sombor, ŠOSO „Milan Petrović“ Novi Sad, ŠOSO „6. Oktobar“ Kikinda i „Heroj Pinki“ Bačka Palanka.

Po rečima podsekretarke Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankice Tabak, ovakav događaj samo je jedan u nizu onih koji doprinose edukaciji dece predškolkih ustanova i osnovnih i srednjih škola.

[wonderplugin_slider id=26]

 

„Efekti su veoma vidni i već se radujemo desetogodišnjici našeg programa iduće godine. Nastavnom osoblju je dato na znanje da je na planu zaštite okoline potrebna saradnja s mesnim zejednicama, komunalnim preduzećima, jedinicama lokalne samouprave. Upravo je do njihove kreativnosti pitanje kako će animirati okruženje“, rekla je Brankica Tabak.

Kako je rekao pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, cilj programa je da se pokaže da zejdničkim snagama možemo da utičemo na sticanje ekološke svesti i to razvijamo i kod onih najmlađih, i tako se potrudimo svima koji dolaze ostavimo planetu u što boljem stanju.

Predškolska ustanova „Srećno dete” iz Novog Kneževca drugu godinu učestvuje u programu i ove godine je osvojila nagradu. Reč je o mališanima strim između tri i sedam godina.

„Za nas je karakteristična akcija je „Biobazar”, u okviru koje naša deca sama sade biljke, prave saksije od recikliranih materijala i tokom aprila, obično, pokazujemo šta su napravila. Na izložbu, koja je prodajnog karaktera, dolaze i roditelji koji su nam u svemu od velike pomoći. Bilo je i zarade koja je utrošena za nabavku nama potrebnog kvalitetnog potrošnog materijala“, kaže vaspitačica i pomoćnica direktota u PU „Srećno dete” u Novom Kneževcu Aleksandra Gajin.

„Pošto nam je dvorište malo, njega zamenjuje park, inače je pod zaštitom države, u kojem je vrtić, a to je sve u blizini Tise. U njemu se bavimo našim malim istraživanjima, proučavamo drveće, tražimo bubice, skupljamo biljke za herbarijum, borimo se da neobična stara stabla u parku sačuvamo. Dan naplate plastičnih kesa obeležili smo tako što smo s ekološkim torbama išli po Kneževcu, delili smo ih, a od sugrađana uzimali kese. Imamo organizaciju dece „Zelene metlice” koja čisti naš grad, delimo i ekološe poruke sugrađanaima, a u naše akcije su po pravilu uključene i bake i deke.“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here