Obeležili slavu na drugi dan Duhova

Udruženje saveza potomaka ratnika Srbije iz Obrovca

953

Dana 28. maja, na drugi dan Duhova koji se smatra i danom slave Udruženja saveza potomaka ratnika Srbije, u Obrovcu je održan skup ovog udruženja i parastos borcima ratova 1912.-1920. godine.


Ovo je dvanaesta po redu slava istakao je sekretar Udruženja Stojan Temerinac pozdravljajući sve prisutne i goste.

Kum ove svečanosti bio je Lazar Jandrić i njegova supruga Svetlana, koji su spremili za ovu priliku domaće specijalitete za sve prisutne. Obrovački paroh Miroslav Tronkolović i prota tovariški Dragoljub Erdeljan su blagoslovili slavu i slavski kolač i čestitali slavu svim prisutnima.

U svom kraćem obraćanju sekretar Udruženja Stojan Temerinac je istakao da su dobrovoljci oslobodilačkih ratova, kao vojna formacija osnovani – formirani 1916. godine u Odesi, Rusija, iste godine je uspostavljen i Solunsku front.

Ove jedinice, divizije, imale su oko 40.000 ratnika, a njih su činili Banaćani sa 4.000 ljudi, Srem i Baranja sa 3.000 i iz Bačke 1.500 ljudi, a veliki broj ovih divizija činili su dobrovoljci Srbi iz Like, Banije, Korduna, Dalmacije i Bosne i Hercegovine. Ovi borci su posle dugog ratnog putovanja nakon pola godine stigli na Solunski front 1917. godine, gde su ostali do kraja rata.

Prva grupa je išla preko Skandinavije i Velike Britanije i stigla na Solunski front, a druga grupa je do Soluna stigla preko Sibira, Singapura, Indije i Egipta. Posle Prvog svetskog rata kralj Aleksandar Karađorđević je ovim ratnicima obećao kuće i zemlju. Na Solunskom frontu je poginuo veliki broj dobrovoljaca, po nekim statistikama svaki četvrti borac se nije vratio kući. Poginuli vojnici na frontu sahranjeni su u sklopu srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu.

Na kraju treba napomenuti da je na obrovačkoj Ambulanti podignuta spomen ploča za 46 boraca dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918 godine, čiji potomci žive u Obrovcu.

Za sledeću godinu je ponovo planirano obeležavanje slave Udruženja preuzeo na sebe Mihajlo Kozomora – Kotas. Na kraju druženja Đorđe Radivojkov sa suprugom pripremio je kotlić – ručak za sve prisutne.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here