Među zlatnim ansamblima Vojvodine

KUD „Jovan Dučić“ iz Nove Gajdobre

995

Kulturno-umetničko društvo „Jovan Dučić“ osnovano je 2003. godine u Novoj Gajdobri, rekao nam je Boro Šigud, predsednik ovog društva.


– Za ovo vreme postojanja u našem društvu promenile su se 4 generacije mladih i uspešnih folkloraša. – Tokom svih ovih godina učestvovali smo na brojnim koncertima, takmičenjima, manifestacijama i festivalima.

U prilog tome idu brojne nagrade i priznanja koje smo osvojili, a navešću samo neke od njih: srebrni i brozani opanak u Valjevu, dva puta pobednici Međunarodnog festivala folklora u Zvorniku, srebrna plaketa na takmičenju folklornih ansambala AP Vojvodine, prvo mesto na festivalu u Pelagićevu i sad najveća kruna našeg uspešnog rada osvojena Zlatna plaketa u Bačkoj Topoli na takmičenju folklornih ansambala AP Vojvodine koje se održalo 3.6.2018. i time je naš izvođački dečji sastav svrstan među „zlatne ansamble Vojvodine“.

Koliko je bilo teško ostvariti ovaj uspeh najbolje pokazuje činjenica da je na samom početku takmičenja učešće uzelo oko 100 umetničkih društava sa teritorije AP Vojvodine, kaže Šigud.

Kada sagledamo sve ove podatke još nismo ni svesni koliki uspeh je ostvaren. Od početka 2018. godine radimo sa dve grupe i dve sekcije, objašnjava predsednik KUD Šigud.

– U folklornom ansamblu radi pripremni dečji ansambl sa umetničkim rukovodiocem Vajagić Milicom i izvođački sastav sa umetničkim rukovodiocem Damjanac Milanom. Ženska pevačka grupa sa umetničkim rukovodiocem Nešković Nemanjom.

Ove godine učestvovali smo na koncertima u Bačkoj Palanci, Čelarevu i Loznici. Povodom obeležavanja seoske i hramovne slave Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja organizovali smo koncert i ugostili poznata društva iz Beograda, kao i društva sa teritorije naše Opštine sa kojima uvek rado sarađujemo, govori o dosadašnjim brojnim nastupima Šigud i o predstojećim kaže:

– U narednom periodu planiramo u junu odlazak na Međunarodni festival folklora u Trebinje, u julu gostovanje u Pelagićevu, a avgust je rezervisan za odlazak na međunarodni festival folklora u Grčkoj.

U septembru organizuje se proslava Dani kolonizacije u Novoj Gajdobri gde će i naš KUD organizovati koncert sa gostima. I za kraj godine, u decembru organizujemo veliki koncert pod nazivom „Igrom i pjesmom Dučiću u čast“ kojim ćemo ujedno obeležiti 15 godina uspešnog postojanja i rada društva.

Za najveći uspeh KUD-a najveće zasluge pripadaju našoj zlatnoj deci koja sve svoje slobodno vreme provode vredno vežbajući i i kvalitetno pripremajući koreografije. Pored dece, moramo se zahvaliti injihovim roditeljima na nesebičnom radu kako u pripremama koncerta tako i u nastupima dece i ogromnoj podršci kroz svaki koncert.

Kao predsednik društva koristim i ovu priliku da se zahvalim u lično ime i u ime predsedništva KUD-a umetičkom rukovodiocu Damjanac Milanu i njegovoj saradnici Vajagić Milici. Nadamo se da ćemo na početku nove sezone u septembru zahvaljujući ovakvim rezultatima privući još mladih novih članova koji će nastaviti uspešnu tradiciju generacija koje su prolazile kroz naše društvo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here