Konstituisan Socijalno-ekonomski savet

U Opštini Bačka Palanka

0
833
Milutin Marčeta

Konstitutivna sednica Socijalno-ekonomskog saveta Opštine održana je 1. juna u velikoj sali Skupštine opštine Bačka Palanka u prisustvu velikog broja privrednika i pokrajinskog premijera Igora Mirovića.


Članovi Socijalno-ekonomskog saveta Opštine iz redova lokalne samouprave su predsednik Opštine Branislav Šušnica, zamenik predsednika Opštine Aleksandar Borković i predsednik Skupštine opštine Mita Lačanski.

Iz Sindikata su članovi Dragan Tanković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije na teritoriji Opštine, Čedo Karanović iz “Tarketa” i Nikolina Petrović iz “Podunavlja”, a iz Unije poslodavaca su članovi Socijalno-ekonomskog saveta Opštine postali predsednik Unije poslodavaca Opštine Milenko Damjanić, Nada Sančanin iz “Sebastijan limarije” i Milutin Marčeta iz Opšteg udruženja preduzenika.

– Osnivanje Socijalno-ekonomskog saveta Opštine je zakonski predviđeno i on treba da razvije socijalni dijalog između predstavnika lokalne samouprave, sindikata i poslodavaca, a u cilju rešavanja svih problema koji se tiču privrede, statusa radnika, podizanja nivoa standarda građana i pravljenja što boljeg i privlačnijeg privrednog ambijenta za razvoj biznisa, male i velike privrede.

Socijalno-ekonomski savet Opštine se osnovao radi konstantnog dogovaranja i pregovaranja i to pre nego što se donesu odluke važne za privredu ili sindikat. Na taj način ćemo izbeći varijantu da se odluke donose jednostrano, pa da se kasnije moraju menjati ili dorađivati. Kada se pre donošenja dogovorimo, takve odluke će biti kvalitetnije i lakše sprovodljive.

 

Bačka Palanka ima dobru pirvredu i to treba iskoristiti na najbolji mogući način, kaže Milutin Marčeta, sekretar Opšteg udruženja preduzetnika. Jedna od prvih odluka donesenih na Socijalno-ekonomskom savetu Opštine je pokretanje inicijative za rekonstrukciju puta Bačka Palanka – Novi Sad.

– Osnovna tema je bila pitanje puta u dogovoreno je da se do septembra ove godine napravi projekat, a premijer Mirović je obećao da će učiniti sve da izgura taj projekat.Ne možemo se nadati brzoj realizaciji, ali će se bar krenuti u rešavanje ovog gorućeg pitanja, napominje Marčeta.

Problemi privrede su, po rečima Marčete, vezani za prevelike namete u smislu poreza i doprinosa, taksi i tako dalje, a Socijalno-ekonomski savet Opštine može samo delimično da utiče na te probleme. – To su ogromna zahtevanja i neke stvari privreda ne može da izdrži.

Socijalno-ekonomski savet može na lokalnom nivou da utiče na opštinske odluke kako bi se napravio dobar privredni ambijent. Na kraju krajeva, SES može da bude zamajac da ujedinjena privreda, vlast i sindikati naprave kvalitetnije programe koji će biti pokretač privrede. I mala privreda može da ima koristi, odnosno da se u tom povezivanju oporavi.

Na one velike odluke koje država donosi ne možemo direktno da utičemo, ali kao uticajna opština možemo da preko vojvođanskog Socijalno ekonomskog saveta, rekao je Milutin Marčeta, sekretar Opšteg udruženja preduzetnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here