Palanačkim šorovima širila se pesma i igra

Održan 11. Međunarodni festival "Ala volem kolo da igram"

1161

U nedelju u sportskoj hali Tikvara, održan je 11. po redu festival „Ala volem kolo da igram“ gde su se okupili najmlađi čuvari narodne tradicije.


Kako kaže sekretar CTKU „Kosta Abrašević“ Ljiljana Žihlavski, preko 300 učesnika – muzičara, balerina, folkloraša, prodefilovalo je centrom grada u šarolikim nošnjama. Pesmom i igrom pozdravili su palančane i na trenutak smo se vratili u prošlost, kao nekada kada se palanačkim šorovima širila pesma i igra.

Nakon toga zaputili su se u sportsku halu gde je održan i celovečernji koncert.

„Gromki aplauzi, osmesi dece i po koja suza radosnica, dokaz je da mi Abraševići znamo da je najveća tajna života u umetnosti, a najveća umetnost je ljubav. Koreni naše duše nisu samo u precima, nego u pesmi i igri. To je ono što smo dobili, ono što predajemo i ostavljamo mladima“, kaže Ljiljana.

Ono što čeka članove Abraševića u narednom periodu je zonska smotra folklora starijeg uzrasta 24. juna u Futogu, a 29. juna očekuje nas zajednički koncert svih „Abraševića“ u Šapcu, povodom 120 godina od smrti Kosta Abraševića. Na kraju sezone, u okviru Dunavskog bala 5. jula nastupiće članovi Abraševića sa gostima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here