Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležen i u Bačkoj Palanci (FOTO)

Crveni krst Bačka Palanka

0
380

BAČKA PALANKA: Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se 14. juna.


Crveni krst Bačka Palanka obeležio je ovaj dan pozivajući svoje sugrađane da postanu dobrovoljni davaoci. Volonteri Crvenog krsta prošetali su ulicama Bačke Palanke i pozivali one koje još nisu dali krv na sledeću akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Svetski dan davalaca krvi je dan u godini posvećen dobrovoljnom davanju krvi. Obeležava se 14. juna — na dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner (1868—1943) koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. dobio Nobelovu nagradu.

Svetski dan davalaca krvi je počeo da se obeležava 2004. godine u Johanezburgu. Dana 23. maja 2005. godine skuština Svetske zdravstvene organizacije je usvojila rezoluciju kojom se saglasila da se ovaj dan obeležava svake godine i preporučila zemljama članicama da on postane sastavni deo nacionalnih programa za povećanje broja dobrovoljnih davalaca.

Širom sveta 14. juna se organizuju različite manifestacije sa ciljem da se podigne svest o vitalnoj ulozi transfuzije krvi u spasavanju života i unapređenju zdravlja ljudi, kao i da se apeluje na ljude da redovno daju krv kako bi se sprečile nestašice u bolnicama i klinikama, a posebno u zemljama u razvoju gde su količine prikupljene krvi veoma ograničene.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here