Abortus najčešće sredstvo kontracepcije

607

U Srbiji se kao metod kontracepcije najčešće primenjuje – abortus.


U istraživanju koje je uradilo udruženje „Naša Aska“, anketirano je više od 1.000 žena iz cele zemlje, uglavnom između 20 i 40 godina, a gotovo pola anketiranih je fakultetski obrazovano.

Svaka treća žena abortirala pre rođenja prvog deteta, prenosi Radio-televizija Srbije.

Rezultati istraživanja su pokazali i da gotovo svaka druga žena u Srbiji kaže da nikada ne bi koristila kontraceptivne pilule, da više od 15 odsto žena koristi prekid odnosa i računjanje plodnih dana kao vidove redovne kontracepcije, kako svaka treća žena misli da su kontracepcija i hitna kontracepcija za dan posle, štetni, te da smo i dalje nedovoljno informisani o hormonskoj kontracepciji, kao i da je i dalje mnogo predsrasuda.

[wonderplugin_slider id=22]

 

Ipak, istraživače je najviše zabrinuo podatak da je najčešći metod kontracepcije u Srbiji – abortus.

„Mene kao ginekologa je najviše zabrinulo što je u toj populaciji između od 20 i 30 godina, bilo 45 odsto visoko obrazovanih žena, a 40 odsto je imalo prekid trudnoće, to je za mene bio najalarmantniji podatak“, navodi ginekolog Mima Fazlagić iz Udruženja „Naša Aska“.

Problem sa neredovnom upotrebom kontracepcije najviše imaju mladi, upozorava vršilac dužnosti direktora Studenstke poliklinike Marija Obradović.

„Zvanični podatak ‘Batuta’ je da je prošle godine prijavljeno 16.000 abortusa u našoj zemlji, ali podatak govori u suštini da ako uzmete da u Evropi imate na 100.000 rođene dece negde oko 200 abortusa, u Srbiji je 323. Srbija je posle Albanije na vrhu u Evropi po upotrebi abortusa kao tradicionlane kotracepcije“, poručuje Obradović.

Istraživanje je pokazalo i da je 12 odsto ispitanica imalo abortus posle rođenja deteta, većina je izjavila da odluku i korišćenju kontracepcije donosi sa svojim partnerom, ali da ukoliko on to ne želi, onda ni ne koristi zaštitu, a većina ispitanica se o ovoj temi informiše kod ginekologa, a svaka četvrta žena putem medija.

Stručnjaci poručuju da hormonske kontraceptivne pilule ne smeju da budu bauk, a da abortus može da ugrozi zdravlje i kratkoročno i dugoročno.

„Količina hormona se smanjila, kombinacije hormona su se promenile, te pilule čuvaju i reproduktivno zdravlje, znači smanjuju mogućnost od pojave hormonskih oboljenja i terapije su za neke bolesti, čiste kožu i ten, nekada jačaju kosu, ne goje, sve su to podaci za mladu populaciju koje su bitne kada donose odluku koje će sredstvo izabrati“, objašnjava Fazlagićeva.

Anketom je utvrđeno i da trećina žena nikad nije bila kod ginekologa ili nije bila bar u poslednje dve godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here