Maltineks: Otkupna cena ječma za organizatore proizvodnje 17 dinara

1410
Foto: Marina Sekulić

„Maltineks“, najveći proizvođač pivskog slada u Srbiji i regionu, koji posluje u sastavu francuskog „Suflea“, inače najvećeg proizvođača slada u svetu, prošle jeseni ugovorila je proizvodnju ozimog ječma na 16.000 hektara i planira da otkupi 90.000 tona.

Žetva je na pojedinim parcelama počela pre sedam-osam dana, a otkup se, osim u silosima u Bačkoj Palanci, sprovodi i na više lokacija u svim delovima Vojvodine.

– Žetva ječma je negde na polovini, a kada će biti završena, zavisi od vremenskih prilika – kaže za „Dnevnik“ direktor „Maltineksa“ Boro Aralica.

– Sudeći po prognozama, u narednih sedam dana očekuje nas promenljivo vreme s povremenim padavinama i nepogodama pa ne možemo da planiramo završetak žetve. Po dosadašnjim rezultatima, grubo možemo proceniti da se prosečan prinos ozimog ječma na dosada ovršenim površinama kreće oko 6,5 tona po hektaru. Kvalitet je prosečan, a cena sigurno najviše interesuje naše kooperante, odnosno one s kojima smo prošle jeseni ugovorili proizvodnju i od njih ćemo sigurno otkupiti rod i isplatiti im ga. Utvrdili smo da ćemo kilogram ozimog ječma plaćati 17 dinara, bez PDV-a, i to organizatorima proizvodnje.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Otkupna cena za poljoprivrednike zavisiće od marže i dogovora koje su postigli s organizatorima proizvodnje.

U „Mlatineksu“ kažu da će, kao i svih proteklih godina, isplata početi po završetku žetve kada se urade spiskovi. Ratari će novac dobijati po spisku predaje roda, ali niko neće čekati više od 15-20 dana. Ta fabrika, osim što sladom, osnovnom sirovinom u proizvodnji piva, snabdeva domaće pivare, deo izvozi i u zemlje regiona.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here