U centru zasađene dekorativne sadnice

Ekološka akcija Udruženja građana ČIB Čelarevo

734

Povodom obeležavanja Svetskog dana životne sredine, Udruženje građana ČIB Čelarevo zasadilo je trideset dekorativnih četinarskih sadnica i uredilo park smešten u centru naselja.


Ovim povodom razgovarali smo sa osnivačem Udruženja Radoslavom Karanovićem koji nas je upoznao sa akcijom, radom i budućim planovima Udruženja.

– Akciju smo nazvali „Zeleni projekat“ i sa projektom smo konkurisali kod Karlzberg Dunđerski fondacije. Oni su prepoznali značaj cele akcije i podržali nas u tome. Time je kompanija Karlzberg, kao i mnogo puta do sada, pokazala da je društveno odgovorna i da brine o razvoju lokalne zajednice.

Ovu ekološku akciju smo podelili u dve faze, od kojih je prva bila posvećena Svetskom danu zaštite životne sredine. Obuhvatila je uklanjanje živice u centru naselja, otpada, granja, i sadnju 30 dekorativnih četinarskih sadnica.

U akciju su bili uključeni članovi Upravnog odbora Udruženja: Dragan Matijević, Uroš Đorđević, Nemanja Radošević, Radoslav Karanović dok je Vlasta Snjida, inače vrlo aktivna kada su akcije u pitanju, bila sprečna da dođe.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Druga faza akcije predviđena je krajem septembra i obuhvatiće sađenje 200 lišćarskih sadnica pored magistralnog puta, odnosno sađenje vetrozaštitnog pojasa dužine 500 metara.

– Ovim želimo da skrenemo pažnju javnosti o višestrukom značaju vetrozaštitnih pojaseva koji sprečavaju eroziju zemljišta, štite od snega, vetrova, buke, zagađenosti…

Primer kako negativno može da utiče nedostatak ovih pojaseva najbolje ilustruju snežni smetovi od pre nekoliko godina u Banatu koji su načinili velikuštetu… kaže za „Nedeljne novine“ Radoslav i dodaje da je planova i ideja mnogo, ali da će biti tajnoviti jer žele da iznenade svakom sledećom akcijom sugrađane.

Udruženje, čiji je predsednik Dragan Matijević, postoji već dve godine i realizovalo je nekoliko projekata od kojih izdavajaju: teretana na Dunavu, organizacija dve dečije predstave humanitarnog karaktera i novogodišnje predstave kada je podeljeno 50 paketića, učešće u uređenju plaže na Dunavu…

Na pitanje da li Udruženje ima neke veze sa pripadnost partijama, Radoslav odgovora da je apolitično i da svako ko želi može da se javi i pridruži. Prostorije se nalaze na drugom spratu Kulturnog Centra Čelarevo, sastanci su u proseku jednom nedeljno.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here