Dunja Mihajlovski najbolja solfeđiskinja u Srbiji

Talenti među nama

2129

Dunja Mihajlovski ima apsolutan sluh, svira violinu, učenica je Muzičke škole „Stevan Hristić“ u Bačkoj Palanci i osvaja prve nagrade na svim značajnim takmičenjima iz solfeđa u Srbiji, a dosad ih je bilo šest.


Njena nastavnica i mentor, Tatjana Hadžialić:

– Za uspeh je prvenstveno potreban talenat, koji je i najznačajniji, zatim motiv, karakter ličnosti, muzička inteligencija, prilagođavanje raznim situacijama, volja za mukotrpan rad i trud, kao i sredina, a mi, na času pokušavamo da stvorimo ambijent, u kojem će Dunja biti zadovoljna, radosna, da oseti emociju u interpretaciji melodijskih i parlato primera.

Mnogi kažu da je potrebna i sreća, ali ja mislim da ona dolazi, kad si spreman. Takmičenja su potrebna jer ukazuju na kvalitet, grade karakter i samopouzdanje.

Republičko takmičenje je najzahtevnije, jer na njega dolaze odabrani, potreban je visok broj bodova za prvu nagradu, od 95 do 100. Takmičenje se odvija u dve etape. Prva je pismeni deo kada član žirija svira diktat intervala, akorada i melodije sa ritmom, koje takmičar nikad do tada nije čuo. Za ovu etapu je potreban izuzetan sluh, teoretsko znanje i brzina zapisivanja.

Druga etapa takmičenja je usmeni deo, interpretacija melodijskih primera, parlata „A prima vista“ (na prvo viđenje bez pripreme, takmičar-učenik ima pet minuta da pogleda primere pre interpretacije).

Dunja i ja imamo veliko poverenje, ljubav i poštovanje jedna prema drugoj. Dunja Mihajlovski je prva učenica naše škole koja je osvojila prvo mesto na republičkom takmičenju.

Dunja Mihajlovski, učenica šestog razreda ŠOMO „Stevan Hristić“:

– U drugom razredu osnovne škole nas je učiteljica obavestila o prijemnom ispitu u muzičkoj školi. Mene je to odmah privuklo jer sam rasla uz muziku (otac mi svira gitaru i sam „skida“ svetske hitove i svira ih, dok je majka pevala u horu), a i sama sam pevala kao dete.

Odabrala sam da sviram violinu, jer sam je oduvek smatrala jako lepim instrumentom. Nastavnica solfeđa, Tatjana Hadžialić, koja je sa mnom od prvog razreda, u 3. razredu mi je ponudila da učestvujem na „Solfeđijadi“ i moje prvo takmičenje je bilo u Šidu. Vremenom, odnosi između nastavnice i mene su se intenzivirali, ponajviše zahvaljujući odlascima na takmičenja, međusobno smo se zbližile, upoznale jedna drugu i sada smo na jednom veoma opuštenom nivou.

Razgovaramo o svemu, ne samo o muzici, što mi je veoma drago. Na muzičkom planu najviše sam naučila od nastavnice Hadžialić, mada sam puno saznala i od nastavnika violine.

Na takmičenjima sam osvajala najviša mesta, u Požarevcu 2016. godine sam osvojila na „Takmičenju Mladih Solfeđista“ sa 97 bodova prvu nagradu, u decembru iste godine na Republičkom takmičenju sam osvojila drugu nagradu sa 92,66 bodova, a posle godinu dana, decembra 2017. sa 98,66 bodova sam osvojila prvu nagradu u Republici Srbiji. U Sremskoj Mitrovici 2016. godine na takmičanju „Viva la musica“ osvojila sam prvu nagradu i laureat kao najbolja u kategoriji, a 2017. na istom takmičenju prvu nagradu sa maksimalnih 100 bodova.

Ove godine sam osvojila na istom takmičenju prvu nagradu sa 98 bodova. Spomenula bih i ekipno takmičenje „Slavenski“ u Novom Sadu marta ove godine, gde smo Darko Cinkocki, Sara Knežević i ja pod nazivom ekipe „Palanačka Triola“ osvojili 1. mesto sa 97.25 bodova i Laureat kao najbolja ekipa u kategoriji.

Posle završene osnovne škole mislila sam da upišem srednju medicinsku školu, u kojoj je dosta zastupljena hemija, a ja taj predmet volim. Ako to ne uspem, upisala bih Gimnaziju, jezički smer, jer volim i strane jezike i talentovana sam za njih.

Posle srednje škole bih najradije studirala psihologiju. Muzikom ću se definitivno i dalje baviti, sviraću violinu ili neki drugi instrument, a baviću se i pevanjem. Muzika će uvek biti deo mene. Na početku odlazaka na takmičenja imala sam pomalo i tremu, ali sada postoje samo adrenalin i energija koji me vode da izvučem iz sebe najviše. A osećaj pred nastup, na nastupu i posle je nešto neponovljivo i želela bih opet da to doživim.

Za sve ove divne trenutke najpre se zahvaljujem mojoj nastavnici Tatjani Hadžialić, zatim direktorici i kolektivu Muzičke škole, kao i svojim roditeljima koji su mi bili podrška i često me i vozili na takmičenja.

Dunja Mihajlovski je ostvarila veliki uspeh na takmičenjima iz solfeđa tokom školovanja u ŠOMO „Stevan Hristić“, ali sve to ne bi postigla, prema njenim rečima, da ju nije nastavnica Tatjana Hadžialić veoma dobro pripremila. Mi joj od srca želimo uspeh u daljem školovanju, da postane vrstan psiholog, koji će možda svoje muzičko umeće primeniti i u svojoj budućoj profesiji.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here