Ponuda smerova za upis u srednje škole (2018/19) – SSŠ „Dr Radivoj Uvalić“

3854

Srednja stručna škola „Dr Radivoj Uvalić“

Srednja stručna škola „Dr Radivoj Uvalić“ je osnovana 1956. godine u Bačkoj Palanci i od samog osnivanja cilj je usmeren ka unapređenju kvaliteta nastave, razvijanju motivacije kod učenika i ka negovanju što boljih međuljudskih i međunacionalnih odnosa, s obzirom da se škola nalazi u pograničnom području.

Vizija škole je da uz kvalitetan stručni kadar obrazuje ličnost učenika, kao i da obrazuje učenike u skladu sa potrebama lokalne zajednice i regiona. Škola raspolaže sa: 24 specijalizovane učionice, više opremljenih kabineta od kojih su četiri za informatiku, fiskulturnu salu, svečanu salu i amfiteatar.

Budući učenici biraju jedan od smerova iz dva područja rada: ekonomija, pravo i administracija i trgovina, ugostiteljstvo i turizam.

SMEROVI – Srednja stručna škola „Dr Radivoj Uvalić“ – Bačka Palanka

Područje rada: Trgovina, ugostiteljstvo i turizam

  • Turističko-hotelijerski tehničar (4 godine)
  • Kuvar (3 godine)
  • Trgovac (3 godine)
  • Konobar (3 godine)
  • Poslastičar (3 godine)

Područje rada: Ekonomija, pravo i administracija

  • Ekonomski tehničar (4 godine)
  • Finansijski tehničar (4 godine)
  • Poslovni administrator (4 godine)

[wonderplugin_slider id=26]

 

Turističko-hotelijerski tehničar (broj mesta: 30)

Bavi se organizacijom turističkih ponuda koje ugovara i pruža sve neophodne informacije o njima. Zadatak mu je da prikupi i obezbedi svu neophodnu dokumentaciju (pasoše, vize, itd.) kao i da proveri da li je važeća. Rezerviše smeštaj i karte. Stoji na raspolaganju kako putnicima tako i hotelima i prevoznicima i zadatak mu je da bude posrednik. Cilj mu je udobnost i kvalitet turističke usluge.

Kuvar (broj mesta: 15)

Sprema svaku vrstu hladnih i toplih obroka. Bira, poručuje, preuzima i sprema sastojke, odlučuje o načinu njihove pripreme i aranžiranju jela kao i o meniju, u skladu sa željama njegovog poslodavca i važećim normama. Takođe se brine o skladištenju robe.

Ovo zanimanje podrazumeva učestalo stajanje i kretanje u prostoriji sa visokom temperaturom parom zasićenim vazduhom. Kulinarski tehničar (sa završenom četvrtom godinom) može napredovati do mesta glavnog kuvara i dalje se usavršavati.

Trgovac (broj mesta: 15)

Bavi se plasiranjem proizvoda na odgovarajućem tržištu, uspostvlja kontakte sa potencijalnim mušterijama i prezentuje proizvod u najboljem svetlu i povoljnim uslovima za kupoprodaju. Veštine koje su neophodne kod ovog zanata jesu elokventnost, a pored toga i pozitivne karakterne osobine, ljubaznost, iskrenost i ostali fini maniri.

Prodavac (trgovac) mora da ima siguran i odlučan stav i da ume da osvoji poverenje potencijalne mušterije u što kraćem vremenskom roku. Prodavac razdužuje i zadužuje robu i sortira je prilikom preuzimanja. Osoba koja se bavi ovim poslom vodi računa o skladištenju robe kao i njenoj isporuci. Ovaj posao zahteva konstantnu pokretljivost, a poželjna je i određena fizička spremnost.

Konobar (broj mesta: 15)

Prima mušterije, razmešta ih i upućuje u pogledu izbora jela i pića, preuzima narudžbe, uslužuje, vrši naplatu i na kraju ih ispraća. Vrši spremanje i aranžman prostora za obedovanje. Održava higijenu escajga u okviru ugostiteljskog objekta, a brine i o sopstvenom izgledu. U njegovoj radnoj sredini može se javiti visoka koncentracija duvanskog dima. Na ugostiteljskom tehničaru je veća odgovornost; on obavlja složenije zadatke, može da napreduje i stručno se usavršava.

Poslastičar (broj mesta: 15)

Ovo zanimanje se fokusira na dekoraciju i pripremu raznih poslastica kao što su sladoledi, torte, kolači, čokolade, bombone… Nabavlja namirnice koje su lako kvarljive pa je pravilno skladištenje od izuzetne važnosti. Pribor za rad je namenjen isključivo za kuvarske i poslastičarske poslove, a upotrebljava i mašine i druge uređaje za pripremu poslastičarskih specijaliteta. Pored toga, obavlja poslove kao što su prodaja i plasiranje proizvoda na tržište kao i serviranje i izlaganje finalnih proizvoda.

Ekonomski tehničar (broj mesta: 30)

Radi u bankama ili ekonomskim preduzećima, uglavnom u svojoj kancelariji. Sa vremena na vreme u obzir dolazi i rad za šalterom. Bavi se finansijama, marketingom, knjigovodstvom i drugim ekonomskim delatnostima. Tu spada i knjiženje bankarskih promena, pisanje izveštaja, kao i sprovođenje novčanih transakcija. Aktivno koristi računar. Neophodno je da bude precizan, snalažljiv, organizovan i otvoren za komunikaciju.

Finansijski tehničar (broj mesta: 30)

U delokrug njegovog angažovanja spadaju poslovi upravljanja arhivom, isplate zarada, izračunavanja doprinosa i poreza na plate, registrovanja isplaćenih faktura, obračunavanja i uknjiženja dokumenata, prihoda i troškova preduzeća. Bavi se i pripremom i sastavljanjem raznih izveštaja, vođenjem datoteke i kartoteke i drugim knjigovodstvenim zadacima. Radni položaj vezuje ga za kancelarijski prostor i upotrebu računara i pripadajuće opreme.

Poslovni administrator (broj mesta: 30)

Obavlja poslove koji su vezani za planiranje i organizaciju rada u kancelarijskim uslovima. Ovo zanimanje posvećuje pažnju arhiviranju podataka i njihovom sortiranju kao i dnevnoj evidenciji razne papirologije. Bavi se rutinskim formalnostima u organizaciji i brine o kadrovskoj dokumentaciji. Vodi računa da su svi radnici prisutni i povremeno vrši organizaciju sastanaka. Teorijska znanja koja stiče su iz oblasti ekonomije, prava i administrativno-pravnih poslova kao i opšte poznavanje menadžmenta. Posao se obavlja u kancelariji, a veći deo dana provodi se uz radni sto i računar.

Pogledajte koliko je bodova bilo potrebno za upis ovih smerova u prošloj 2017/18 školskoj godini.

Pogledaj: Ponuda smerova za upis u srednje škole (2018/19) – Gimnazija „20. Oktobar“

Pogledaj: Ponuda smerova za upis u srednje škole (2018/19) – Tehnička škola „9. maj“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here