Ko ne vakciniše dete neće dobiti roditeljski dodatak

565
Foto: Pixabay

Ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom predviđeno povećanje roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete.


Đorđević je rekao da je previđeno da roditelji od 1. jula za prvo dete jednokratno dobiju 100.000 dinara, za drugo 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno 10 godina.

Prema rečima Đorđevića, u postupku ostvarivanja prava na roditeljski dodatak, kao posebni uslovi predviđeni su redovna vakcinacija sve dece, redovno pohađanje pripremnog predškolskog programa i redovno pohađanje nastave u školama.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Kako je objavio „Blic“, predviđeno je da majka prethodno da izjavu da su njeno novorođeno dete, kao i druga njena deca vakcinisana. Taj podatak nadležni organi će proveravati jednom godišnje u evidenciji za imunizaciju.

U slučaju da se utvrdi da roditelji neredovno vakcinišu decu, isplata dodatka u ratama biće prekinuta do konačne odluke Ministarstva za rad i socijalna pitanja.

S obzirom da se za treće i četvrto dete novac isplaćuje u ratama punih 10 godina, isplata će biti prekinuta i ukoliko deca ne pohađaju obavezni predškolski program. Isto će se dogoditi i ukoliko deca ne pohađaju redovno nastavu.

Ukidanje ograničenja

Dok se jedna ograničenja uvode, druga se ukidaju.

Naime, u Zakonu koji je usvojen krajem decembra bilo je navedeno da pravo na roditeljski dodatak neće imati one majke i očevi koji plaćaju porez na imovinu na poresku osnovicu veću od 30.000.000 dinara. U tom zakonu piše i da dodatak ne može da bude ostvaren ako jedan od roditelja (ili oba) plaćaju godišnji porez na dohodak građana. Taj porez su u ovom trenutku dužni da izmire oni koji mesečno zarađuju više od 197.928 dinara.

Međutim, u izmenama zakona te odredbe su izbrisane. Kako je za „Blic“ navela ministarka zadužena za porodicu Slavica Đukić Dejanović, cilj novih propisa nije da roditeljski dodatak bude socijalna kategorija, već populaciona.

– To znači da će roditelji svakog deteta dobijati taj dodatak nezavisno od prihoda koji ostvaruju i imovine koju poseduju. Ova vrsta podrške ne odnosi se samo na siromašne građane – rekla je Dejanović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here