Tinejdžerima droga dostupna čak i u blizini škola

Alarmantno!

0
2074
Foto: Ilustracija/ MUP Srbije

Droga je postala izuzetno pristupačna i tinejdžerima jer se može kupiti na splavovima, u kafićima, na žurkama, pa, po nekim nezvaničnim informacijama, i u bilizini škola.


Za samo sedam dana droga je odnela tri mlada života. Smrt M. M. (17), čije je telo pronađeno u jednom stanu u širem centru Kragujevca, N. Š. (18) iz Bačke Palanke, kog je otac zatekao mrtvog u sobi u porodičnoj kući, i J. P. (17) iz Beograda, koji se predozirao „ekstazijem” uoči svog osamnaestog rođendana, ne samo da su uznemirili javnost, nego su pokrenuli i pitanje kako je moguće da su droge tako lako dostupne maloletnicima.

Telo M. M. pronađeno je u stanu, a po nezvaničnim informacijama tinejdžerka se predozirala. Navodno, nesrećna devojka je u petak, s bratom, bila u stanu kod druga u naselju Šumarice, gde joj je pozlilo nakon uzimanja prekomerne doze psihoaktivnih supstanci, posle čega je preminula. Telo je preneto na obdukciju i očekuje se da će se potom zvanično znati razlog smrti. Detalji istrage još uvek nisu saopšteni, a po pisanju pojedinih medija, mladiću u čijem stanu je nesrećna devojka preminula određena je mera zadržavanja.

Svega nekoliko dana ranije, u porodičnoj kući u Bačkoj Palanci, u svojoj sobi, pronađen je mrtav N. Š. Njega je u utorak, 19. juna, pronašao otac, kada mu je, kako pričaju meštani, bilo sumnjivo što još ne ustaje. Nakon što je zatekao nepomično telo svog sina na krevetu, odmah je pozvao Hitnu pomoć, koja je, nažalost, mogla samo da konstatuje smrt.

 

Kako prepoznati drogirane

Na sumnju da je neko konzumirao „ekstazi” upućuje promena ponašanja. Naime, osoba pod dejstvom „ekstazija” postaje hiperaktivna, sva pršti od snage, od nje se u jednom trenutku u društvu ne može doći do reči, zrači neobičnom energijom, teško ju je zadržati na jednom mestu, mnogo se znoji, uzima dosta vode, ima krvave beonjače… Ako je osoba nedavno uzela „ekstazi” ili „spid”, primetna je ukočenost lica, posebno donje vilice, propratno škrgrtanje zubima i grimase. Oni, pak, koji konzumiraju marihuanu, imaju crvene oči, specifičan zadah i zatvaraju se u sebe. Poznato je da oni koji konzumiraju opojna sredstva imaju problema s pamćenjem, a njihova radna sposobnost opada.

Stradali mladić nije imao vidljive tragove nasilja na telu, a po nalogu Tužilaštva, uzete su sve toksikološke analize, zbog sumnje da se predozirao.

Tragična smrt, zbog prekomerne količine unete droge u organizam, zadesila je J. P. iz Beograda 17. juna. Naime, kobne noći, nesrećni mladić je s drugom izašao na jedan beogradski splav, popularan među mladima, gde je, kako se pretpostavlja, konzumirao drogu. Njega je u zoru, nakon prijave prolaznika, Hitna pomoć prevezla na Odeljenje VMA za toksikologiju, gde je zbog prevelike količine „ekstazija” (MDMA) u krvi preminuo.

Po nezvaničnim podacima, tinejdžer je te noći konzumirao drogu, nakon čega mu je pozlilo te su ga izveli iz lokala, nakon čega ga napušta i drug, a nesrećni mladić ostaje sam da leži na pločniku. Neki od prolaznika su pokušali da mu pomognu i pozvali su Hitnu pomoć, koja ga je prevezla na VMA u vidno lošem stanju, gde je nakon nekoliko sati umro.

Po rečima onih koji su ga poznavali, stradali mladić je bio odličan sportista i đak, dečko za primer. Njega je života koštao jedan izlazak u grad i, kako se sumnja, konzumiranje tableta „ekstazija”.

Tablete ekstazi se uglavnom prodaju na žurkama i mogu se kupiti za oko 500 dinara. Marihuana se može kupiti i na ulici, a cena se kreće od nekoliko stotina dinara pa naviše, u zavisnosti od kvaliteta.

U Novom Sadu, krajem aprila, posle žurke na „Green love” festivalu, održanom na novosadskom Spensu, preminuo je Z. V. (18) iz Vrbasa. Podsećamo, njemu je pozlilo tokom muzičkog festivala, da bi ga svesnog, ali nevoljnog, izveli ispred Spensa da bi mu lekari ukazali neophodnu pomoć. Iako je mladić, kako je pisao Dnevnik, razgovarao s lekarima Hitne pomoći, koja je bila angažovana na ovom festivalu, njegovo stanje se u jednom trenutku pogoršalo i momak je u ambulantnim kolima na putu ka Urgentnom centru preminuo. Po nezvaničnim saznanjima, utvrđeno je da je u telu nesrećnog mladića iz Vrbasa bilo tragova „ekstazija”.

Inače, tablete „ekstazi” se uglavnom prodaju na žurkama i mogu se naći za oko 500 dinara. Marihuana se može kupiti i na ulici, a cena se kreće od nekoliko stotina dinara pa naviše, u zavisnosti od kvaliteta. Sve više se može čuti da se na popularnim žurkama i splavovima veoma lako može doći do LSD-a, MDMA, „eksera”, „spids”, marihuane… Pojedinci tvrde da je to postala popularna zabava mladih, a sve te otrove u klubovima neretko prodaju tinejdžeri, odnosno srednjoškolci.

U preprodaji droge neretko učestvuju i maloletnici, koje angažuju dileri, jer deca do 14 godina nisu krivično odgovorna, dok se maloletnicima od 14 do 16 godine izriču uglavnom vaspitne mere. Oni nešto stariji, od 16 do 18 godina, mogu dobiti kaznu maloletničkog zatvora, koje se najčešće izriču ako maloletnik ponovi krivično delo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here