Novi ekstazi pet puta jači nego ranije vrste pojavio se u Srbiji

1616
Foto: Pixabay, ilustracija

Roze tablete novog ekstazija „redbul“, čija jedna doza može da izazove komu, a potom i smrt, nedavno su se pojavile u Srbiji.


Prema saznanjima Blica, ova vrsta droge kod nas je stigla iz ilegalnih laboratorija sintetičkih droga u Kini, a jačina samo jedne doze je pet puta veća nego ranije otkrivenih vrsta ovog narkotika. Kako kaže izvor lista upoznat sa situacijom na tržištu psihoaktivnih supstanci, ekstazi „redbul“ najviše je rasprostranjen u Beogradu.

„Kliničkim ispitivanjima je ustanovljeno da doze od 75 mg aktivne MDMA supstance, koja se nalazi u običnom ekstaziju, nisu smrtonosne. Međutim, to se ne može reći za novootkrivene tablete koje su preplavile Srbiju. Naime, doza jedne tablete je pet puta jača od uobičajene, a mladi je uzimaju jer ima produženo dejstvo, njeni efekti traju i do osam sati“, kaže sagovornik Blica.

[wonderplugin_slider id=24]

 

Ova vrsta ekstazija lako je dostupna mladima. Najviše ga ima po klubovima gde se jedna tableta može kupiti za 10 evra.

Veliki broj nuspojava javlja se nakon uzimanja tablete. To su uglavnom znojenje, nesvesno grčenje vilice, dehidratacija i ubrzan rad srca. Nakon čestog konzumiranja može doći i do depresije i visokog pritiska.

„Poplava“ ekstazija „redbul“ počela je u Britaniji pre dve godine. Nakon više preminulih, britanske vlasti su upozorile mlade da se čuvaju ove droge.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here