Nagrade projektu „Vekovi Bača“ su na ponos cele Srbije

Sa konferencije održane u prostoru tvrđave Bač

1354
Foto: Pokrajinska vlada

Opština Bač je dobitnik nagrade EU za kulturno nasleđe „Evropa Nostre 2018“ i „Grand prija“ za projekat „Vekovi Bača“.


Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević ocenila je, na konferenciji za novinare održanoj u prostoru tvrđave Bač, da je ta nagrada pokazatelj da je ključ uspeha upravo saradnja brojnih institucija i ustanova u jednom dobrom partnerstvu.

Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture koji je ovaj projekat osmislio i realizovao zajedno sa Fondom za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa „Vekovi Bača“, iz Bača, i Tehnološkim fakultetom i Muzejom Vojvodine, iz Novog Sada, ta priznanja su uručene protekle sedmice u Berlinu.

Foto: Pokrajinska vlada

„Činjenica da su priznanja dobijena u godini koja je proglašena godinom kulturnog nasleđa, dodatni je razlog za čestitke i zahvalnost Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i njegovim partnerima“, naglasila je Miloševićeva.

Prema njenim rečima, ključ ovog izuzetnog uspeha, ostvarenog u međunarodnim okvirima jeste interdisciplinarni pristup, uz uključivanje više institucija i eminentnih stručnjaka.

Foto: Pokrajinska vlada

„Upravo to je ovoga puta urađeno, a ovu priliku koristim da posebno istaknem da u daljim aktivnostima na rehabilitaciji Franjevačkog samostana u Baču, rehabilitaciji ostataka turskog kupatila-hamama u njemu i drugim poslovima, naša podrška neće izostati“, dodala je Miloševićeva.

Direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa je rekao da su priznanja dobijena za projekat „Vekovi Bača“ kruna rada na njemu koji traje od 2006. godine.

„Nastavićemo da radimo istim tempom, a prema našim planovima projekat „Vekovi Bača“ bi do 2020. godine trebalo da se nađe na preliminarnoj listi zaštite UNESKO, čemu će sigurno doprineti i najnovija priznanja koja je dobio“, ocenio je Vapa.

Zadovoljstvo što je projekat „Vekovi Bača“ međunarodnim nagradama dobio dodatnu, izuzetno važnu potvrdu izrazila je dr Slavica Vujović koja je njegov koordinator, a prisutne na konferenciji pozdravio je i predsednik Opštine Bač Borislav Anđelić.

Foto: Pokrajinska vlada

Za „Nagrada EU za kulturno nasleđe/Nagrada Evropa Nostra“ je, inače, ove godine konkurisalo 160 projekata iz cele Evrope, a projekat „Vekovi Bača“ je jedan od njih 29 kojima je ona i dodeljena. Među tih 29 projekata, stručna komisija najuglednije evropske mreže za zaštitu kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“ je, zbog izuzetnog kvaliteta, izdvojila sedam i nagradila ih i „Grand prijem“. Među njima se našao i projekat „Vekovi Bača“, jedan od svega tri u kategoriji konzervacije kojima je pripalo to priznanje.

Po završetku konferencije, organizovan je i obilazak Franjevačkog samostana u Baču i manastira Bođani u Bođanima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here