Pomen dobrovoljcima u Velikom ratu

1
546

BAČKA PALANKA: Povodom Ivanjdana, slave Svetojovanskog hrama u Bačkoj Palanci počele su duhovne svečanosti 28. juna na Vidovdan, a trajaće do 7. jula.


U porti hrama u Staroj Palanci na Vidovdan održan je pomen dobrovoljcima Srpske vojske iz Stare Palanke u Prvom svetskom ratu. O Velikom ratu (1914-18) predavanje je održao pukovnik dr Slobodan Đukić, načelnik katedre za društvene nauke na Vojnoj akademiji u Beogradu, a tema je bila „Od poraza do ujedinjenja – srpska vojska 1876-1918“.

Među gostima i učesnicima svečanosti bio je i guslar Veselin Vuković iz Ravnog Sela. Duhovne svečanosti, a opet u porti Svetojovanskog hrama, nastavljene su i u subotu 30. juna predavanjem prezvitera Jovana Milanovića, profesora Bogoslovije „Sveti Arsenije Sremac“ u Sremskim Karlovcima, na temu: „Isihazam – zašto je čoveku potrebna molitva“.

 

Takođe, u porti u utorak 3. jula dr Miloš Kovačević, profesor za Savremeni srpski jezik, Stilistiku i Opštu lingvistiku održaće predavanje na temu: „Prošlost, sadašnjost i budućnost ćiirilice“. U petak, 6. jula održaće se đačka radionica učenika pravoslavnih katihizisa osnovnih škola u pletenju ivandanskih venaca.

Svečanosti se završavaju na hramovnoj slavi, 7. jul, Ivanjdan, kada će posle večernjeg bogosluženja, u porti hrama, Kulturno umetničko društvo „Petar Kočić“ iz Čelareva, održati polučasovni vokalno-instrumentalni program.

1 KOMENTAR

  1. Sve pohvale organizatorima. Predavanja u porti su poučna i zanimljiva.
    Predlažem da se nastavi sa organizovanjem sličnih predavanja u porti dok vremenski uslovi dozvoljavaju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here