Za blizance jedan dodatak odmah, a drugi u ratama

609
Foto: Dragan Jevremović

Iako su rođeni istovremeno, njihovi roditelji će nadoknadu dobiti po sistemu „prvo i drugo dete“, tako da im pripada 100.000 jednokratno i 10.000 dinara mesečno tokom dve godine a ne 200.000 odjednom.


Umesto dosadašnjih 39.000 za rođenje prvog deteta, svi roditelji u Srbiji od 1. jula dobijaće 100.000 dinara – zahvaljujući izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Iako je prvobitno bilo planirano da se ovaj iznos podeli na 24 rate, zakonodavac je odlučio da novčanu čestitku roditelji dobijaju u punom iznosu, s obzirom na to da troškovi kada beba dođe na svet iznose najmanje hiljadu evra.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Za rođenje drugog deteta roditelji će dobijati 10.000 dinara mesečno tokom dve godine, za treće dete po 12.000 dinara mesečno deset godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno takođe deset godina. Te mere važiće za svu decu koja su rođena posle 25. decembra prošle godine, kad je Zakon stupio na snagu. S obzirom na to da je roditeljski dodatak mera populacione, a ne socijalne politike, nadležni su odlučili da ovaj novac dobijaju roditelji svakog deteta u Srbiji – bez obzira na prihode koje ostvaruju i imovinu koju imaju.

Jedini uslov za ostvarivanje ovog prava jeste redovna vakcinacija dece u porodici i redovno pohađanje pripremnog predškolskog programa, odnosno osnovne škole.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here