Prošetajte palanačkim „Etno šorom“ (FOTO)

0
1989

BAČKA PALANKA: U samom centru grada jutros u 10.00 časova svečano je otvorena manifestacija „Etno šor“. Štandovi će biti postavljeni ceo dan, a pored đakonija iz domaće radinosti, posetioce očekuje bogat program.


Ove godine učestvuje preko 50 izlagača, a posetioci ručne radove i gastronomske specijalitete mogu da pronađu na 30 štandova. Pored  izlagača iz opštine Bačka Palanka, tu su Udruženje iz Beograda, Novog Sada, Srbobrana, Subotice, Bačkog Petrovca, Inđije, Futoga, Kikinde i Čortanovaca.

Milica Stoisavljević

„Ono što nas očekuje su radionice za decu i odrasle od 16 do 18 časova u okviru kojih su predstavljeni stari zanati i običaji, izrada rukotvorina od kože i kožnih sirovina. Takođe, Udruženje „Keramistika“ učestvuje u radionici gde mogu da nauče kako da rade sa grnčarskom glinom, a „Svilen konac“ iz Obrovca naučiće posetioce kako da izrađuju predmete od vune“, rekla je direktorka TOO Bačka Palanka Milica Stoisavljević za BaP vesti.

U okviru programa održaće se i predavanja na temu „Turističke manifestacije kao faktor razvoja turizma“, „Finansijski aspekt manifestacije i značaj apliciranja na konkursima“ i „Internet marketing u službi promocije manifestacije“. Ova predavanja počinju u 17.00 časova u „Veljkovoj bašti“.

„Ove godine smo dali poseban značaj ovoj manifestaciji i predavanjima želimo da pokažemo sugrađanima kako jedan ovakav događaj može da utiče na razvoj turizma kao značajan faktor. Predavači će pričati i o tome šta je cilj ovakvih manifestacija i kako su to građani na dobiti prilikom organizovanja istih“, kaže Milica Stoisavljević.

Naša sagovornica dodaje da je svakako glavni cilj „Etno šora“ očuvanje tadicije i kulture, i način da dočaramo kako se to nekad živelo i radilo.

Jelena Rajović

Kao i prošle godine i ove, dodeljivaće se nagrade za najlepši štand, tačnije za tri najlepše uređena štanda. Tajni sručni žiri će obići štandove i odlučiti kome će pripasti nagrade. Treća nagrada je vaučer za večeru za dve osobe u hotelu „Vila Grande“ i od prodavnice kožne galanterije „Story“ tri ženska kaiša. Druga nagrada je umetnička slika od ULS „Petar Tomić“, a prva nagrada je poklon vaučer vikend za dve osobe u kompleksu „Elite Palić“ na Paliću. Proglašenje pobednika je zakazano za 19:15, a od 19:30 počinje nastup CTKU „Kosta Abrašević“ sa gostima.

Kao što smo već pomenuli, posetioci ove divne manifestacije na štandovima mogu da vide i probaju razne ručne radove, starinske vezove, nakit, posuđe, ali i mnoge tradicionalne slane i slatke specijalitete.

Dušica Miljković

Jedan od mnogih zanimljivih štandova je i jedan sa ručno rađenim organskim sapunima. U ovim sapunima, kako kaže Dušica Miljković nema nikakve hemije, veštačkih boja i mirisa već su u njemu sve prirodni sastojci. Samim tim blagotvorno deluju na kožu i mogu da pomognu u ublažavanju raznih kožnih oboljenja.

„Na svakom sapunu pojedinačno nalazi se deklaracija šta se tačno unutra nalazi. Neki od sastojaka su maslinovo ulje, kozije mleko, hladno ceđeno palmino ulje… U zavisnosti od sastojaka, postoje i različite vrste sapuna – lavanda umiruje, aktivni ugalj je odličan za ekceme i akne, zelena glina „kupi“ sve loše sa kože“, kaže Dušica.

Drugi štand koji nam je privukao pažnju jeste onaj sa dobrom starom grnčarijom. Zanat koji je nekad bio rasprostranjen i na ovim prostorima, danas postoji samo u tragovima. Inna Popović je rešila da ovaj zanat sačuva od zaborava i kroz radionice i drugima prenese ljubav prema grnčarskoj glini.

Inna Popović

„Pre 12 godina sam počela da radim sa glinom, ali samo iz hobija. Sad sam već usavršila i nove tehnike pa se trudim da radim ono što mi ljudi sami traže, a to su uglavnom ukrasne vaze i saksije“, kaže nam Inna.

Put jedne saksije je dug jer Ina sama iz zemlje uzima glinu, tako da je prvo neophodno pripremiti materijal pa tek onda početi sa izradom samog predmeta.

 

The specified slider is trashed.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here