Danas je slava Bačke Palanke (FOTO GALERIJA)

0
2823

Ivanjdan – je hrišćanski praznik kojim se obeležava rođenje svetog Jovana Krstitelja, 7. jula po gregorijanskom, odnosno 24. juna po julijanskom kalendaru.


Ivanjdan je slava Bačke Palanke, i na ovaj dan se tradicionalno održava vašar ispred pravoslavne crkve Sveti Jovan Krstitelj, kao i bogat program za Dunavski bal na Parku prirode „Tikvara“.

Iako izlagače vreme i nije poslužilo, bačkopalančani su ipak u velikom broju posetili vašar i tradicionalno kupili vence, kretoše i ostale domaće slatkiše. Naravno, i ovog puta su bile dostupne razne zanimacije za decu. Posetili smo vašar ispred crkve, dok su se unutra pleli venci. Ukoliko niste stigli da odete tamo, pogledajte deo atmosfere.

 

Pogledaj kako je prošao prvi dan Dunavskog bala:

Haris Džinović: Bačkopalanačka publika je odlična, uživao sam! (VIDEO+AUDIO)

Spektakl na Dunavu

O Ivanjdanu

Šest meseca pre svog javljanja u Najzaretu Bogorodici, prvosvešteniku Zahariji u jerusalimski hram se javio anđeo Gavrilo. Pre nego što je objavio čudesno začeće Bogorodice, anđeo je začeo bezdetnu staricu Jelisavetu, ženu Zaharije, koji nije odmah poverovao reči anđela Gavrila i ostao je nem sve do osmoga dana po rođenju deteta, tada je pri obrezivanju i davanju imena Zaharije na daščicu napisao ime Jovan i progovorio.

Jovan je u reci Jordan krstio Hristosa, pa je u narodu poznat kao Jovan Krstitelj. Kod Srba na ovaj dan se stavi venac od ivanjskog cveća (koji se zove Ivanjski Venac) na vrata kuće.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here