Sedam decenija u slozi i ljubavi

1629

Kada sam ušao u dvorište porodice Šarac, dočekala me je nasmejana baka i pozvala svog muža. Iz kuće je laganim krakom izašao Lazar, prišao i muški mi stisnuo ruku. Čovek ima 87 godina.


Milica i Lazar Šarac su već 66 godina u skladnom braku, dočekali su i praunuke. – Moj otac Petar Pavlović je bio rodom iz Korduna u Krajini, gde sam i ja rođena, postao je prvoborac u drugom svetskom ratu, i dobio je 1945. kuću u Čonoplji kod Sombora – kaže Milica Šarac.

– Osnovnu školu sam završila tamo, da bih u srednju tekstilnu krenula ovde u Bačkoj Palanci. Zaposlila sam se na Juti (sadašnji Tarket), igrala u kulturno-umetničkom društvu fabrike i tu upoznala mladog i stasitog Lazara. U avgustu 1952. udala sam se za njega, a on je već septembra meseca otišao u JNA u Banjaluku i ostao tamo dve godine.

Odlazila sam mu u posetu, on je dolazio na odsustvo i vojni rok je prošao. Staru porodičnu kuću smo srušili i sagradili drugu. Rodio nam se prvo sin 1955. potomi kći 1958. godine, koja nas je nažalost, prerano zauvek napustila pre dvanaest godina. Da je to moguće i da se vratim u te godine, ponovo bih se udala za Lazara, jer sam sa njim provela jedan jako lep brak, nismo se svađali, a na mene nije digao ni prst, a kamoli da me udari. Imamo četvoro unučadi, dva unuka i jednu unuku, a stigla su i praunučad, njih troje.

– Milica je bila mlada, ja sam igrao fudbal, bio i u folkloru a ona je bila tu, uvek u mojoj blizini – kaže Lazar Šarac. – Odlučili smo da se uzmemo, da se ne bi udala za drugog. Bio sam i lovac 59 godina, pa sam i nju „ulovio“. Učio sam kod Loha za frizera, ali su me drugovi zezali da sam „ženski petko“ pa sam to brzo i napustio.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Otišao sam na zanat kod čuvenog pekara Cvejića. Nisam baš bio zadovoljan, ja mali i sitan, posao dosta težak, pa sam se zaposlio u Sintelonu u tkačnici završio za majstora, opravljao razboje. Tamo sam proveo 37 godina, sve do ovog poslednjeg rata, kada su me penzionisali. Savet da se doživi puno godina braka je da se supružnici poštuju i ne lažu jedno drugo. Laž je na kratko, ona ponekad uspe, a kad ne uspe, dolazi do svađe.

Najbolje je biti iskren prema drugu, ako si pogrešio, priznaj to, jer u suprotnom dolazi do svađe, pa i tuče, a onda više brak nije dobar. Mi se i danas jako dobro slažemo, što ne može ona da uradi, ja joj pomognem Pre godinu Milica je pala pred pijacom, tako da i danas ima žicu u laktu, a ja sam joj prao kosu, pravio frizuru, kuvao.

Milica i Lazar Šarac su proveli skoro sedam decenija u skladnom i lepom braku, dočekali duboku starost i praunuke, dokazajući da dve ljudske duše mogu dugo biti zajedno, boriti se kroz život, izroditi potomke i steći poštovanje i porodice i poznanika. Kao što rekoše oboje, za dug život (Lazar ima 87, a Milica 83 godine) jedan od preduslova je i upravo takav brak pun ljubavi, razumevanja i iskrenosti.

Mi im od srca želimo da u zdravlju i ljubavi proslave i dijamanstsku svadbu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here